Linkovi

Jedna mala pekara u Njujorku vodi računa o efektima na čovekovu sredinu


Njujork je poznat po svojim restoranima, ali jedna mala pekara u Vest Vilidžu pomaže svojim kupcima da ponovo razmisle o tome kakav uticaj vrše na čovekovu sredinu, samo tako što – recimo - jedu pecivo. Novinarka "Glasa Amerike" Suzi Kenunan pripremila je prilog o toj pekari i njenom nastojanju da zaštiti čovekovu sredinu, tako što dostavlja svoje proizvode biciklom, koristi reciklirane materijale za izgradnju radnje i organske materijale za pečenje kolačića.

«Zelena pekara fontana za ptice» dostavlja svoje proizvode biciklom. To je deo nastojanja ove radnje da bude prva na svetu, od početka do kraja, ekološki podobna pekara. Sara Dima veruje da je ona model za druge «zelene» biznise.

«Ova pekara zaista podržava održivost naših mušterija, u njihovom svojstvu potrošača. Ona takođe podržava druge male biznise i komercijalnije nastrojene, poslovno orijentisane vlasnike. Dajemo ljudima do znanja da ako potrošite nešto više novca na izgradnju poslovnog prostora jer izaberete neke druge vrste materijala ili hrane, možete dovesti do velikih promena na bolje", kaže Sara Dima.

Eko-podobni materijali se koriste širom ove radnje. Kutija u kojoj su izloženi kolačići je od reciklirane plastike. Pod je svojevremeno bio deo radnje jednog stolara. Tezga je bivši kontejner za transport, dok su zidovi delimično napravljeni od pšenice. A šta je sa pecivima?

«Sva peciva su napravljena od organskog putera, organskog brašna, organske čokolade, organskog suvog grožđa. Služimo samo organsku kafu, koja se kuva lokalno, dva okruga odavde, a imamo i mleko lokalnih uzgajivača», priča Dima.

Gotovo sve što mušterije jedu ili dodirnu u pekari je eko-podobno, što je ideal koji jedan od radnika, Džon Sandling, veoma ceni:

«I ranije mi je bilo stalo, ali nisam aktivno razmišljao o tome. Od kako radim ovde, veoma sam svestan izbora koje pravim i nastojim da bolje recikliram kod kuće. Takođe se trudim da se setim da ponesem platnenu torbu u samoposlugu", kaže Sandling.

Organska sredina nije jedina privlačna stvar u ovoj pekari. Ovaj kupac živi preko puta i kaže da je ono što ga privlači ukus peciva.

«Istini za volju nisam primetio da je eko-podobna. Ovo mesto mi se ne dopada zato što je politički ili humanitarno podobno, već zbog toga što je prijatno. Mislim da neću ugroziti stav ekologa, ako kažem da su ova peciva uglavnom vrlo dobra», kaže ovaj čovek.

Pa opet, on i nesvesno pomaže očuvanje čovekove sredine. Deo novca koji je upravo potrošio na pecivo «Spasite šapu polarnog medveda» ide na borbu protiv klimatskih promena.

Kada je reč o nastojanju da - da tako kažemo – «pozelenite», Sara Dima ukazuje da ova pekara ima vrlo ozbiljne poslovne namere, uprkos izazovu što je locirana u Njujorku.

«Izuzetno je teško funkcionisati kao 'zeleni biznis' u Njujorku. Nema inicijative, nema poreskih olakšica, nema recikliranja za male biznise. Morate platiti vašeg đubretara da bi on reciklirao za vas. Grad ne pruža te usluge», kaže Sara Dima.

«Zelena pekara fontana za ptice» je možda mali biznis u velikom gradu, ali se nada da će činjenica da je eko-podobna dovesti veći broj kupaca, posebno onih koji su zabrinuti za čovekovu sredinu.

XS
SM
MD
LG