Linkovi

Stupio na snagu prekid vatre između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa


Tačno u šest sati po lokalnom vremenu, počeo je prekid vatre između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa u Pojasu Gaze, koji bi trebao da potraje šest meseci. Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je da je primirje osetljivo i da možda neće toliko potrajati jer Hamas nije promenio svoju ćud. Oko 40 raketa i 10 mina palo je na jug Izraela u sredu, a izraelska vojska je izvela uzvratne vazdušne udare, ali ni na jednoj strani nije bilo žrtava.

Palestinska strana očekuje da se primirjem poboljša humanitarna situacija u pojasu Gaze koju je izazvala izraelska blokada. Izraelci očekuju da potpuno prestanu skoro svakodnevni raketni i minobacački napadi na njihovu juznu teritoriju. Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, izrazio je uverenje da će sve palestinske frakcije poštovati prekid vatre. Jedan od vođa Hamasa Ismail Hanije najavio je da će primirje doneti stabilnost.

U prvoj fazi primirja osim obustave neprijateljstava očekuje se postepeno olakšanje izraelske blokade i otvaranje graničnih prelaza kako bi se omogućio promet robe i sirovina. U drugoj fazi Izrael je najavio intenziviranje pregovora o puštanju izraelskog vojnika Gilada Šalita, otetog još pre dve godine. U slučaju napretka Izrael će pristati da se otvori granični prelaz Rafa prema Egiptu, glavna kapija u svet za Palestince i možda pusti deo palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Vođe Hamasa međutim poriču da je Šalitovo oslobađanje deo dogovora. Ranije primirje uspostavljeno novembra 2005. godine nije dugo potrajalo.

XS
SM
MD
LG