Linkovi

Odbor američkog Senata odobrio predlog zakona o sankcijama protiv Irana


Odbor za finansije američkog Senata usvojio je predlog zakona za poštravanje sankcija prema Iranu, u nastojanju da se ta zemlja navede da odustane od svog programa za obogaćivanje uranijuma.

Predlog zakona koji je juče usvojio Odbor za finansije američkog Senata sadrži novu zabranu na izvoz avionskih delova u Iran, kao i zabranu uvoza tepiha, kavijara, koštunjavog i suvog voća iz Irana u Sjedinjene Države. Novom merom, koju tek treba da razmotri Senat u punom sastavu, izostavljena je zabrana izvoza američke hrane, lekova i humanitarne pomoći u Iran. Prema predlogu zakona, Sjedinjene Države ne bi mogle da odobravaju izvoz robe i usluga povezanih sa nuklearnom tehnologijom u Rusiju, sve dok američki predsednik ne potvrdi da je Rusija obustavila nuklearnu saradnju i izvoz oružja u Iran. Američkim kompanijama se preti kaznama ako one ili njihove kompanije u inostranstvu budu trgovale sa Iranom. Pored toga, Sjedinjene Države bi morale da smanje svoj doprinos Svetskoj banci ako ona bude nastavila da odobrava kredite Teheranu.

Usvajanje zakonskog predloga pozdravili su i demokrate i republikanci. Senator Ron Vajden rekao je da su predlagači podneli uravnotežen nacrt zakona.

"Smatram da ste podneli paket sankcija prema Iranu koji je istovremeno čvrst i mudar."

Republikanski senator iz Oregona, Gordon Smit, veruje da će sankcije biti efikasniji vid pritiska na Iran od vojnih pretnji.

"Verujem u diplomatiju. Radije bih zadržavao eure i dolare, nego što bih trošio metke i živote."

Iran sve vreme tvrdi da njegov nuklearni program ima miroljubivu svrhu. Za sada nije poznato kada će Senat u punom sastavu razmatrati novi predlog zakona. Drugi senatski odbori rade na sopstvenim verzijama iste mere, dok je sličan zakonski predlog već usvojen u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG