Linkovi

Beograd: Zvaničnih pregovora o formiranju nove vlade Srbije nema!


Zvaničnih pregovora o formiranju nove vlade nema, nema ni objašnjenja da li su propali pregovori radikala, narodnjaka i socijalista ali zato često stižu uveravanja o formiranju vlade do kraja juna i informacije o podeli ministarskih mesta između stranaka proevropskog bloka i socijalista.

Za zastoj u pregovorima radikala, narodnjaka i socijalista predsednik Nove Srbije Velimir Ilić krivi socijaliste, za koje kaže da su se sa Demokratskom strankom već dogovorili o formiranju parlamentarne većine i vlade. U međuvremenu se kupuje vreme da bi nas optužili da smo pasivni u pregovorima, ocenio je Ilić. S druge strane, potpredsednica Socijalističke partije Slavica Đukić-Dejanović kaže da sudbina daljih pregovora sa radikalima i narodnjacima nije u rukama socijalista koji su ispostavili vrlo konkretne socijalne zahteve, ali da radikali i narodnjaci nisu odgovorili na te zahteve.

U Demokratskoj stranci ističu da strpljivo čekaju da socijalisti ozvaniče prekid pregovora sa narodnjacima i radikalima, a portparolka te partije Jelena Trivan kaže da je potpuno logično da i u Beogradu i u Srbiji bude ista vlast sa istim programom i da će Demokratska stranka na tome insistirati. Visoki funkcioner G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da ta stranka neće podržati vladu koju bi na republičkom nivou napravili Demokratska stranka i Socijalistička partija ukoliko socijalisti ne odustanu od koalicionog sporazuma za Beograd koji su sklopili sa radikalima i narodnjacima.

A ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kameron Manter izjavio je da su građani Srbije napravili veoma jasan izbor i naglasio da će Srbija, ako se formira demokratska vlada koja vodi u Evropu, dobiti veoma veliku pomoć od Amerike, Evrope i čitavog sveta. Srbija će postati globalni igrač u ekonomiji, ljudi će moći da putuju kao što su nekad mogli a mladi će moći da studiraju širom EU, rekao je ambasador Manter.

XS
SM
MD
LG