Linkovi

Sada već sve ukazuje da će nova Vlada biti formirana do kraja juna


Funkcioner G17 plus Vlajko Senić izjavio je da će Vlada biti formirana najkasnije do kraja juna i da je ta stranka odredila kadrove za budući ministarski kabinet. Stranke koje budu činile vladajuću koaliciju imaće potpredsednike vlade i kandidata za premijera daće Demokratska stranka, rekao je Senić. Mediji izveštavaju da se u neformalnim razgovorima proevropske koalicije i socijalista o formiranju vlade posao polako privodi kraju i da je Demokratska stranka najbliža odluci da mesto premijera ponudi dosadašnjem ministru finansija Mirku Cvetkoviću, dok bi predsednik Socijalističke partije Ivica Dačić dobio mesto vicepremijera i ministra policije a predsednik Partije ujedinjenih penzionera Jovan Krkobabić bio bi potpredsednik vlade za socijalna pitanja.

Upravo je Jovan Krkobabić kao predsedavajući Parlamenta izjavio je da nema ovlašenja po Ustavu i skupštinskom Poslovniku i da ne može da zakaže vanrednu sednicu parlamenta koju zahteva poslanička grupa Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije oko usvajanja rezolucije o poništavanju odluke o donošenju kosovskog Ustava i protivljenje razmeštanju misije Evropske unije, Euleks, na Kosovu. Krkobabić je dodao da će konsultacije o toj inicijativi biti nastavljene.

Dok traju politički pregovori o formiranju nove Vlade, nadležni u Srbiji za saradnju sa Haškim tribunalom suočavaju se sa novim pretnjama. Posle hapšenja haškog optuženika Stojana Župljanina, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobio je novu pretnju da će biti ubijen ako još neko od haških optuženika bude uhapšen. Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je da je pretnja stigla na privatni telefon tužioca Vukčevića i da je bila dramatična. Opraštamo ti Župljanina, ali ukoliko neko od ostale trojice bude izručen u Hag, sa tvojim životom je gotovo, naveo je Vekarić pretnje upućene specijalnom tužiocu Vladimiru Vukčeviću.

Ministarstvo pravde najoštrije je osudilo nove pretnje upućene tužiocu Vukčeviću i saopštilo da je preduzelo sve mere u svojoj nadležnosti kako bi dodatno zaštitilo nosioce pravosudnih funkcija i blagovremeno otklonilo sve rizike kojima su oni izloženi.

XS
SM
MD
LG