Linkovi

Đurović: Irsko “ne” nema uticaja na planove Crne Gore prema Evropskoj uniji


Irsko “ne” Lisabonskom sporazumu nema uticaja na buduće planove Crne Gore prema Evropskoj uniji, ocijenila je danas potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović.

“Za očekivati je da će se ti problemi svakako riješiti prije nego što Crna Gora ispuni uslove da bude punopravna članica EU”, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, države koje nisu u EU a imaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju , kao što je Crna Gora, sa pažnjom i zabrinutošću su pratile taj proces.

’’On se ne može direktno vezati za Crnu Goru i zemlje koje imaju SSP, jer smo mi u fazi kada takve odluke ne remete naše planove i evropsku agendu’’, kazala je ona.

Đurović očekuje da će se, u narednom periodu, EU posvetiti daljoj unutrašnjoj konsolidaciji, i najavljuje da će Crna Gora nastaviti da, predviđenim tempom, ispunjava preuzete obaveze iz SSP-a.

A ekspert Instituta za bezbjednosne studije EU Džudi Bat smatra da samo Hrvatska ima realnu perspektivu da se u narednih nekoliko godina priključi Evropskoj uniji.
“Što se tiče ostalih zemalja, potencijalnih kandidata balkanskog regiona, one ne mogu očekivati ulazak u narednih pet godina, a za to vrijeme mnogo stvari može da se desi”, kazala je Bat Vijestima.

Na pitanje da li je Crna Gora pogriješila što je odložila slanje zahtjeva za članstvo u EU kako ne bi ugrozila rezultat referenduma u Irskoj, ona je kazala da misli “da to nije bila greška”.

Bivši slovenački diplomata i predsjednik Evropskog pokreta Slovenije Anton Bebler ocijenio je da je u objektivnom interesu Crne Gore da što prije prizna i uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom.

“Neminovnim priznanjem stvarnog stanja na jednoj od vaših granica, Crna Gora će pomoći Srbiji da se otrijezni i da se počne baviti pitanjima vlastitog razvoja”, kazao je Bebler crnogorskim medijima.

XS
SM
MD
LG