Linkovi

U muzeju CIE otvorena izložba o ratu u Avganistanu 2001. godine


Muzej u zgradi američke Centralne obaveštajne agencije neki zovu "najboljim muzejom koji ne možete da vidite," jer ta lokacija onemogućava dolazak običnim posetiocima. Njegova postavka prikazuje 60-godišnju istoriju CIE, zajedno sa njenom prethodnicom - Odeljenjem za strateške službe, skraćeno OSS, osnovanom tokom Drugog svetskog rata. U muzeju je nedavno otvorena posebna izložba o ratu u Avganistanu, 2001. godine.

Odmah posle terorističkih napada 2001., u Avganistan je poslata mala grupa pripadnika CIE i američkih Specijalnih snaga, kako bi tamošnjim pobunjenicima pomogli da potkopaju talibansku vladu, saveznicu terorista iz Al-kaide. Izložba o tom periodu, u internom muzeju CIE, prvi put je prikazana odabranim posetiocima. Istoričarka CIE i kustos muzeja, Toni Hajli, kaže da je izložba posvećena zajedničkim akcijama CIE, Specijalnih snaga i avganistanskog Severnog saveza.

"To partnerstvo, prikupljanje informacija, uz prosečno stotinu letova dnevno, dovelo je za samo nekoliko nedelja do pada Talibana. Dve trećine rukovodstva Al-kaide je uhvaćeno ili ubijeno, a njeni teroristi su izgubili utočište," kaže Hajli.

Izložba se ne bavi osetljivim stvarima, kao što su propust da se uhvati ili ubije Osama bin Laden i ponovni uspon Talibana i Al-kaide u planinskim područjima Pakistana, duž granice sa Avganistanom. Ali svrha muzeja nije obrazovanje široke publike već obrazovanje i motivisanje hiljada operativaca, analitičara, naučnika i tehničara koji sačinjavaju kolektiv Centralne obaveštajne agencije. Hajli kaže da su sve prikazane fotografije snimili operativci CIE na terenu i da neki od njih još operišu na tom području. Njihovi likovi su zamagljeni, pa je čak i službeni pas, zvani Visper, i dalje tajni agent. Kustos Hajli kaže kako izložba pokazuje da su današnji operativci CIE u Avganistanu slični svojim prethodnicima u OSS-u, tokom Drugog svetskog rata.

"Naši operativci kažu da su se u Avganistanu, 15 dana posle terorističkih napada, osećali kao operativci OSSa koji su tokom Drugog svetskog rata radili iza neprijateljskih linija u Evropi. Zato smo izložbu postavili kao poređenje operativaca iz Dugog svetskog rata sa onima u Avganistanu, pokazavši da što se stvari više menjaju tim više ostaju iste. Sve se svodi na rad operativaca na terenu, čiji podaci utiču na to kakvo će biti bojno polje," kaže Toni Hajli.

Oprema pripadnika OSSa i CIE prikazana je jedna kraj druge. Automat Kalašnjikov, korišćen u Avganistanu, prikazan je pored mašinke tipa Tompson, iz Drugog svetskog rata. Interesantno je da je ova mašinka slučajno pronađena u bivšoj Jugoslaviji.

"Ovo oružje predato je OSSu 1943. godine, a 1944. su ga operativci poneli u Jugoslaviju, kada su pomagali Titovim partizanima. Mašinka je ostala u toj zemlji 60 godina i tamo je korišćena sve dok je jedan operativac CIE nije prepoznao kao istorijsko oružje," kaže Hajli.

Kako su operativci CIE dobro naučili na teškom terenu Avganistana, naoružanje i oprema mogu da se usavršavaju, ali veštine obaveštajaca ostaju iste za sva vremena.

XS
SM
MD
LG