Linkovi

Barak Obama suočen sa ozbiljnom konkurencijom u liku senatora Džona Mekejna


Nova anketa o javnom mnjenju ukazuje da u trci za Belu kuću demokrata Barak Obama vodi ispred republikanca Džona Mekejna sa 47 prema 41 odsto. Anketa dnevnika Vol Strit Džurnal i mreže NBC, sprovedena je na početku kampanje za opšte izbore nakon više meseci primarnih izbora i stranačkih skupova.


Bilo ko da bude izabran - ući će u istoriju. Obama bi postao prvi Afroamerikanac predsednik, dok bi Mekejn bio najstariji izabrani predsednik. Obama je bio gotovo nepoznat pridošlica na nacionalnoj političkoj sceni, kome su davane male šanse da porazi favorita Hilari Klinton. Međutim, on se u kampanji uspešno predstavio kao neko ke će doneti promene:


«Ovde sam da izvestim da se moje kockanje isplatilo. Moja vera u američki narod je opravdana, jer svuda gde putujem ljudi mi kažu da su spremni za promenu, da žele nešto novo, da žele da okrenu stranicu i napišu novo poglavlje u istoriji Amerike.»


Uprkos toj očiglednoj prednosti, Obama je suočen sa ozbiljnom konkurencijom u liku senatora Mekejna. Taj senator iz Arizone počeo je sa malim šansama za nominaciju Republikanske stranke, ali su one porasle kada je pobedio na primarnim izborima, januara meseca, u Nju Hempširu, uprkos skepticizmu nekih konzervativaca koji su sumnjali u njegovu predanost republikanskim ciljevima. Mekejn će pokušati da na ovim izborima igra na kartu svog iskustva. On će navoditi svoje godine službe u vojsci i Kongresu, i dovoditi u pitanje Obamino iskustvo na planu nacionalne bezbednosti i inostrane politike. Fokusiraće se na razlike u gledištima sa Obamom oko rata u Iraku. Obama namerava da počne da povlači američke trupe čim preuzme položaj, dok Mekejn insistira na tome da Sjedinjene Države moraju da ostanu u Iraku do konačne pobede.


«Mi imamo moralnu odgovornost u Iraku. To bi bio neverovatni čin izdaje, mrlja na našem karakteru kao nacije, ako bismo napustili irački narod i prepustili ga užasnom nasilju, etničkom čišćenju i možda genocidu, koji bi usledili nakon nesmotrenog, neodgovornog i prevremenog povlačenja.»


Glavne borbene linije u kampanji za opšte izbore već su jasne. Dugoročni politički posmatrač Tom de Frank, iz dnevnika New York Daily News, bio je gost Glasa Amerike:


«Demokrate će govoriti da će Džon Mekejn biti isto što i treći mandat Džordža Buša, bez obzira koliko bude nastojao da se distancira. Republikanci će pak prikazivati Obamu, kao još jednog sumanutog levičara, ultraliberala, neiskusnog političara i da je on stoga riskantan izbor u opasnom svetu.»


Iako Obama u anketama vodi ispred Mekejna, on tek mora da stekne podršku belaca, žena i nezavisnih birača. U medjuvremenu, Mekejnu izgleda nanose štetu negativna gledišta o predsedniku Bušu u nedavnim anketama i činjenica da oko sedam od svakih deset Amerikanaca veruje da zemlja ide u pogrešnom smeru, posebno kad je reč o ekonomskim pitanjima.

XS
SM
MD
LG