Linkovi

Rajs namerava da pruži dodatnu podršku mirovnom procesu na Bliskom Istoku


Državni sekretar Kondoliza Rajs otputovaće na Bliski Istok u nameri da pruži dodatnu podršku mirovnom procesu. Medjutim, očekivanja su na veoma viskom nivou.

Državni sekretar Kondoliza Rajs sastaće se sa izraelskim i palestinskim liderima kako bi procenila progres šestomesečnih mirovnih razgovora. Ona se zalaže za postizanje mirovnog dogovora pre nego što predsednik Buš napusti položaj u januaru. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da se obe strane snažno trude.

«Postoji predanost i obaveza za nastavak političkog dijaloga, da se ne dozvoli, da zabrinutosti koje obe strane imaju u političkom dijalogu, unište taj dijalog. Svakako, cilj je da se postigne politički sporazum do kraja ove godine».

Izrael je zabrinut zato što palestinske vlasti ne čine mnogo na sprečavanju ekstremističkih grupa i prevenciji terorizma. Palestinska strana je zabrinuta zbog akcija izraelske vojske na Zapadnoj obali i pojasu Gaze i zbog gradnje izraelskih naselja. Palestinski zvaničnici oštro su reagovali nakon što je Izrael saopštio u petak da planira gradnju još 1300 kuća u spornom Istočnom Jerusalimu, na zemlji na kojoj Palestinci planiraju svoj budući glavni grad. To bi dovelo do cifre od 3 hiljade kuća koje je Izrael odobrio za gradnju naselja od kako su mirovni pregovori obnovljeni u decembru. Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da Izrael mora da izabere izmedju gradnje naselja i mira.

«Osudjujemo odluku izraelske vlade o gradnji naselja. To potkopava napore za nastavljanje mirovnog procesa».

Sjedinjene Države takodje su osudile odluku o gradnji naselja kao opstrukciju mira. Glavni palestinski pregovarač rekao je da bi trebalo da se dogodi «čudo» za postizanje mirovnog dogovora do kraja godina zbog spora oko naselja, palestinskih izbeglica i statusa Jerusalima.

XS
SM
MD
LG