Linkovi

Diskaveri spreman za povratak na zemlju, NASA lansirala svemirski teleskop


Posada šatla Diskaveri završila je isporuku i dograđivanje Međunarodne svemirske stanice i sada se priprema za sutrašnji povratak na zemlju. U međuvremenu, u sredu, NASA je lansirala jedan novi svemirski teleskop.

Posada šatla najpre je isporučila delove za neispravan toalet na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a zatim i novu japansku laboratoriju Hibo, vrednu mulijardu dolara. Posle tri izlaska u slobodni prostor, Diskaveri se odvojio od stanice i posada se sada priprema za sutrašnji povratak na zemlju.

U sredu, NASA je iz svog centra na Floridi lansirala raketu Delta dva, sa jednim novim svemirskim teleskopom.

Taj specijalni instrument, nazvan GLAST, osetljiv na gama zrake, osmatraće zvezde u udaljenim galaksijama.

Sat i 15 minuta kasnije, GLAST je ušao u orbitu gde će ostati narednih pet do 10 godina. Naučnici će pomoću njega registrovati snažne pulseve gama zraka i njiohovo razdvajanje na parove elektrona i pozitrona - odnosno čestice i antičestice. Vođa projekta je naučnik Stiv Ric.

”Biće to kao skidanje koprene sa svemira i posmatranje nečega što do sada nismo mogli da vidimo svojim očima. To je potpuno nova perspektiva svemira, vrlo uzbudljiva i vrlo važna. Dobićemo potpuno novu sliku o širokom spektru pojava,“ kaže Stiv Ric.

Naučnici kažu da će GLAST poslužiti za istraživanja crnih rupa i neutronskih zvezda, sa jezgrima tako gustim da kašičica te materije teži milijardu tona. Na tom projektu, vrednom 690 miliona dolara, sarađuje još pet zemalja.

XS
SM
MD
LG