Linkovi

SAD: Mekejn i Obama fokusiraju na rešavanje ekonomskih problema


Sa rekordnim cenama goriva i krizom na tržištu nekretnina sve veći broj Amerikanaca se suočava sa finansijskim teškoćama. Ekonomija je stoga trenutno glavno poprište sukobljavanja demokratske i republikanske stranke. Pošto se senatorka Hilari Klinton povukla iz trke za predsedničku nominaciju demokrata verovatni predsednički kandidati - Džon Mekejn i Barak Obama nastoje da privuku njene pristalice, posebno žene.

Mnogi Amerikanci smatraju da su im novčanici sve tanji iz dana u dan. Reagujući na takvo uverenje verovatni predsednički kandidati – republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama fokusiraju se u svojim kampanjama na rešavanje ekonomskih problema, uključujući poresku reformu.

Barak Obama kaže da je cilj njegove reforme da pomogne većini Amerikanaca koji zavise od svojih plata.

“Moj plan predvidja smanjenje poreza za 95 odsto radnika. Potrebno je da vratimo novac u džepove porodica srednje klase i da ukinemo olakšice za bogate koje su dostigle nevidjene razmere.”

Džon Mekejn kaže da bi kao predsednik zadržao poreske olakšice predsednika Buša i da želi da vlada troši manje, ali da bude efikasnija.

“Ne možemo da razbacujemo milijarde dolara poreskih obveznika na razne projekte dok ljudi jedva mogu da priušte svoje kuće, hranu i gorivo.”

Senatorka Hilari Klinton je obustavila svoju kampanju i na nedavnom skupu u Vašingtonu zahvalila svojim pristralicama.

“Način da nastavimo borbu, da postignemo ciljeve za koje se zalažemo je da učinimo sve što možemo da Barak Obama bude izabran za narednog predsednika SAD.”

Mnoge žene su snažno podržavale senatorku Klinton. Sada i Obama i Mekejn nastoje da ih pridobiju. Kertis Gens sa Američkog univerziteta matra da Obama ima bolje izglede.

“Glavna pitanja su - rat, ekonomija i zdravstvo. To su pitanja o kojima žene najviše brinu.”

Gens dodaje da Obama takodje mora da uloži napor da uspostavi kontakt sa belcima iz redova radničke klase.

XS
SM
MD
LG