Linkovi

Britanski funkcioner suspednovan zbog bezbednosnog prekršaja


Jedan visoki britanksi bezbednosni funkcioner je suspendovan na poslu nakon što je ustanovljeno da je u jednom putničkom vozu ostavio poverljive dokumente o terorističkoj organizaciji Al Kaidi.

Juče je BBC saopštio da je zvaničnik u vladinom kabinetu posedovao poverljivu dokumentaciju koju je sakupio združeni vladin odbor za bezbednosna pitanja. Identitet zvaničnika nije objavljen.

Prema izveštaju BBC-ija, među izgubljenim dokumenatima je poverljiva analiza stanja iračkih bezbednosnih snaga, koja je prema navodima izuzetno slabo. Drugi dokument, naslovljen «Slabosti Al Kaide», označen je kao dokument od najviše poverljivosti, koji je pristupačan samo, kako se navodi, «za oči Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Kanade i Australije».

Po rečima premijera Gordona Brauna istraga je u toku.

«Ovo je veoma ozbiljan incident i smatramo da je veoma važno da utvrdimo gde su nestali dokumenti i da li su se načli na nekom drugom mestu pre nego što je koverat sa dokumentima stigao u lokalnu stanicu BBC-ja.»

Ovo pitanje je takođe pokrenuto u parlamentu, gde je na veoma oštra pitanja odgovarao ministar u vladinom kabinetu Ed Miliband. On je rekao da je zvaničnik koji je ostavio dokumente u vozu prekršio bezbednosna pravila samim tim što ih je izneo iz vladinog ureda.

«Treba sasvim jasno da predočimo. U ovom slučaju niko nije izdao dozvolu da dokumenti mogu da budu izneti iz zgrade. Pravila su sasvim jasna, potrebno je ovlašćenje da bi dokumenta mogla da se iznesu i to u izuzetnim okolnostima i da to treba učiniti isključivo putem specijalno obezbeđene akn-tašne.»

Gubitak pomenute dokumentacije je samo jedan u seriji bezbednosnih prekršaja u proteklih godinu dana. Prošle godine, zatureni su podaci tri miliona kandidata za vozački test, dok je Kancelarije za prihode i rashode izgubila dva kompjuterska diska sa ličnim podacima 25 miliona ljudi.

Vest o najnovijem bezbednosnom incidentu objavljena je istog dana kada je u parlamentu sa tesnom većinom usvojen vladin zakonski predlog o pooštravanju anti-terorističkih mera. Opozicione stranke i čak nekoliko parlamentaraca stranke na vlasti oštro su kritikovali meru, za koju kažu da nepotrebno gazi lične slobode.

XS
SM
MD
LG