Linkovi

Vremenske nepogode odnele život četvorice mladih izvidjača u Ajovi


Vremenske nepogode odnele su protekle noći život četvorice mladih izvidjača u Ajovi, gde je njihov izviđači kamp razorio nalet tornadaž. 48 tinejdžera je povredjeno, neki vrlo ozbiljno. Boravak u prirodi trebalo je da bude i test sposobnosti izviđača da prežive.

Medjutim, Zak Geser, nije ni sanjao da će on i njegovi prijatelji izvidjači ovoga puta biti morati da iskoriste sve što su naučili kako bi ostali živi i pomogli drugima u kampu u Litl Sijuksu u Ajovi.

«Čuo sam da neko viče da se sklonimo pod sto i ja sam to učinio. Pokrio sam telom drugo dete i tornado je odjednom podigao zgradu».

Zak i ostali uradili su sve što su mogli kako bi izbegli oluju, ali četvorica izviđača nisu preživeli nalet kovitlaca: Trinaestogodišnjaci Džoš Fenen i Sem Tomsen, i godinu stariji Ben Petrilk i Aron Ejlerts. Lojd Rajstin iz izviđačkog udruženja kaže da su lekcije ukazivanja prve pomoći veoma pomogle izviđačima da reaguju na katastrofu.

«Bili su spremni i dobro su obavili posao», kaže Rajtstin.

Oni su spasili brojne živote, uzimajući u obzir koliko su teški bili uslovi za rad spasilačkih timova. Da ne spominjemo nevreme u kome su radili.

«Bilo je pravih heroja u izvidjačkom kampu», kaže guverner Ajove.

Dok izviđač Zak Gesen kaže: «Ako je mogao da preživi tornado, «verovatno može i sve ostalo...»

XS
SM
MD
LG