Linkovi

Havijer Solana razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a o Kosovu


U Briselu danas ne žele da potvrde da su primili pismo generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna, ali potvrdjuju očekivanje da će novi aranžman na kosovskom terenu dati prostor evropskom angažovanju, a sve u okviru postojeće rezolucije Saveta bezbednosti.

Današnji boravak visokog predstavnika EU, Havijera Solane, u Parizu na medjunarodnoj konferenciji o pomoći Afganistanu, biće prilika, potvdjuju i izvori bliski kancelariji g. Solane, da se sastane sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom i s njim razgovara o preoblikovanju medjunarodog prisustva na Kosovu.

Prema navodima agencija, pismo kojim generalni sekretar svetske
organizacije saopštava nameru da da novi oblik UNMIK-u, upućeno je u Prištinu, Beograd i Brisel. Medjutim, zvaničnici Saveta ministara nisu danas potvrdili da su to pismo i dobili- umesto toga, potvrdjuju Solanin susret sa generalnim sekretarom UN-a, i razgovore o Kosovu, kojima bi, dopušta se, sadržaj Ban Ki Munovog pisma mogao da bude osnovna tema.

Rešenje koje bi vodilo preoblikovanju misije UNMIK-a tako da se ostavi mogućnost EULEX-u da preuzme operativnu ulogu na terenu, najavio je sam Solana obraćajući se pre nekoliko dana i Evropskom parlamentu, pojašnjavajući da 15. juna, kada na snagu stupa kosovski ustav, treba biti zaokružen "globalni paket", koji će, pored ostalog, sadržati i rešenja rekonfiguracije medjunarodnog prisustva na terenu. Uz ovo, medjunarodni civilni predstavnik na Kosovu, Pieter Fejth naglašava da novo rešenje mora, pre svega, da osigura na Kosovu postojanje "jedinstvenog pravnog prostora" u supronom, upozorava Fejth, bila bi haotična situacija.

XS
SM
MD
LG