Linkovi

Prodavci i ugostitelji u SAD povlače paradajz zbog pojave salmonele


Američki supermarketi i restorani brze hrane obustavili su prodaju nekih vrsta svežeg paradajza nakon upozorenja da je veliki broj ljudi koji su konzumirali paradajz zaražen retkom vrstom salmonele.

Američka agencija za kontrolu hrane i lekova upozorila je da je nekoliko popularnih vrsta paradajza zaraženo tom bakterijom, ali da još uvek radi na preciznoj identifikaciji izvora zaraze.

Američki Centar za kontrolu bolesti saopštio je da su slučajevi trovanja salmonelom zabeleženi u 17 država i da je od sredne aprila obolelo najmanje 167 ljudi, uključujući 23 koji su lečeni u bolnicama.

Mek Donalds, Burger King i Tako Bel su neki od američkih lanaca brze hrane koji su prestali da služe svež paradajz za koji se sumnja da je zaražen salmonelom. Administracija za kontrolu hrane u lekova je takodje saopštila da je bezbedno jesti mali paradajz veličine trešnje i groždja, kao i onaj koji se prodaje zajedno sa peteljkom.

Poljoprivrednici sa Floride strahuju da bi industrija paradajza u južnoj saveznoj državi mogla da doživi potpuni kolaps ukoliko se utvrdi da je paradajz iz te države zaražen salmonelom. Šteta se procjenjuje na 40 miliona dolara, iako Federalne vlasti još nisu potvrile prisustvo salmonele na paradajzu sa Floride.

XS
SM
MD
LG