Linkovi

Kompanija Apple predstavila novu generaciju popularnog IPhone-a


Nije tajna da je bilo samo pitanje vremena kada će Apple izaći na tržište sa novim iPhone-om. To se dogodilo u ponedeljak, a prava vest nije to što je brži, već cena i sve ono što aparat može.

Generalni direktor Apple-a Stiv Džobs imao je mnogo toga da kaže, ali je najbolje sačuvao za kraj. Njegov popularni iPhone, postaće još popularniji.

«Konačno, prvi telefon bolji od iPhone-a», rekao je Džobs predstavljajući iPhone 3G, što znači treća generacija – odnosno najbrža bežična mreža. A cena.

«iPhone 3G prodavće se za 199 dolara».

To je pojeftinjenje od 50 odsto. Inženjeri su imali svega tri meseca da počnu da rade na novim aplikacijama za iPhone i zadivili su poslodavce širokim izborom igara i usluga. Apple je takođe objavio da će iPhone 3G biti kompatibilan sa korporativnim e-mail sistemim, pošto je testiran u preko 100 najboljih svetskih kompanija.

«Biće to ozbiljna pretnja ne samo Belkberiju, već i mobilnim telefonima koji koriste Windows Mobile tehnologiju, jer u ovom trenutku oni nemaju tako bogato okruženje kao iPhone», kaže analitičar Tim Baharin.

IPhone 3G učitava sajtove skoro tri puta brže nego sadašnja verzija. Ima ugrađen GPS koji ukazuje gde se nalazi.

«On usitinu postaje džepni računar, i to je ono u čemu je budućnost. Mogućnost igranja igara, mogućnost da lekari pregledaju radiološke snimke, mogućnost da se sinhronizuje sa vašim PC-jem ili Mac-om. Infrastruktura u pozadini je ono što iPhone 3G čini važnim proizvodom», kaže Leri Medžid.

IPhone 3G će se već sutra pojaviti u prodaji u SAD i još 22 države. Ekskluzivni operater za SAD i dalje će biti kompanija AT&T.

XS
SM
MD
LG