Linkovi

Debata Baraka Obame i Džona Mekejna preselila na teren ekonomije


Trka za Bušovog nasljednika u Bijeloj kući, koji će biti određen na novembarskim izborima, polako dobija na intenzitetu. Fokus dvojice senatrora – Baraka Obame i Džona Mekejna, trenutno je na problematičnoj ekonomskoj zbilji.

Uprkos činjenici da je Amerika trenutno angažovana u dva rata, stanje ovdašnje ekonomije je prva i najvažnija star američkih birača. Toga su svesna i dvojica predsedničkih kandidata.

"Što se tiče poreske politike, reforme zdravstvene zaštite, trgovine i javne potrošnje – ja i moj protivkandidat nudimo sasvim različite programe", kaže Džon Mekejn.

U govoru Samitu udruženja malih preduzeća, Mekejn je obećao da će, ako bude izabran, smanjiti porez korporacijama i srednjoj klasi koja se našla u teškoj situaciji pre svega zbog rekordno visokih cena benzina, rastuće nezaposlenosti i hipotekarne krize.

«Da li ćemo videti najveće povećanje poreskih stopa od Drugog svetkog rata, koje nudi moj protivnik ili ćemo za porodice i zaposlene zadržati niske poreske stope? Na ovim izborima Amerikanci mogu jasno da se opredele o tome kakvu vrstu promene žele», kaže Mekejn.

Bila je to šansa za republikanskog kandidata da odgovori na primedbe koje je saopštio Barak Obama, povezujući ga sa Bušovom administracijom. Obama je tom prilikom posebno podvukao Mekejnovu podršku Bušovoj poreskoj politici.

«Uz svu priču o ličnim i nezavisnim stavovima, suština ekonomskog plana Džona Mekejna ravna je potpunoj podršci politici Džordža Buša», kaže Obama.

On ovako naglašava kontrast izmedju sebe i svog protivkandidata.

"Kao i Džordž Buš, Džon Mekejn tvrdi da su poštovanje rada i garancija da svi podržavamo porodice iz nekog razloga loši za Ameriku i biznise. To je fundamentalna razlika između nas dvojice, kaže senator iz Ilinoja".

Tržište hartija od vrijednosti jutros je ostvarilo gubitke, dan pošto je šef Federalnih rezervi, Ben Bernanki, rekao da će se centralna banka boriti protiv rastuće inflacije. To je samo pojačalo strahovanja da bi uskoro moglo doći do rasta kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG