Linkovi

Štrajk zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore


Predsjednik Sindikalne organizacije KCCG Vladimir Pavićević kazao je za Glas Amerike da su osnovni razlozi štrajka loše zarade i neriješena stambena pitanja zdravstvenih radnika.

Pavićević je precizirao da u štrajku učestvuje 965 zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi i dodao da je plata medicinske sestre u KCCG 189 EUR, ljekara 340, što je 60 EUR manje od prosječne plate u Crnoj Gori. Saopšteno je i da je plata ljekara specijaliste 430 EUR.

Iz te organizacije su kazali da je tokom posljednjih deset godina za radnike KCCG dodijeljeno sedam stanova i to na kredit.

Tokom minimuma procesa rada, kako je saopšteno, biće primani pacijenti sa akutnim oboljenjima, hitnim stanjima i sa povredama, djeca i trudnice, dok će na odjeljenjima biti primani samo hitni slučajevi.

Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodrag Radunović smatra da ljudi u bijelim mantilima ne bi trebalo da štrajkuju i tvrdi da nisu izabrali dobar način za poboljšanje svog materijalnog položaja.

Radunović podsjeća da se Odluka o minimumu procesa rada, kao i Odluka o načinu njenog sprovođenja moraju poštovati, a oni koji ne budu poštovalu tu Odluku i budu ugrozili život i zdravlje stanovništva, odgovaraće i krivično-izričit je ministar Radunović.

XS
SM
MD
LG