Linkovi

Đelić predstavio Nacionalni plan za integraciju i članstvo Srbije u EU


Plan je danas predstavljen u Evropskom parlamentu, a potom i u Evropskoj komisiji. Reakcije su istovjetne, podrška i ponovljena spremnost da se Srbija, kada se ispune traženi uslovi, podrži u integracijskom procesu koji bi, s obzirom na njene visoke instutucionalne kapacitete, uskoro mogao dovesti do kandidatskog statusa.

Radni dan delegacije iz Beograda je okončan susretom sa evropskim komesarom za proširenje, Oli Renom, koji je, nakon susreta izjavio:

"Ponovili smo našu zajedničku opredjeljenost za potvrdmo evropsku perspektivu Srbije zasnovanu na našim zajedničkilm vrijednostima, a potpredsjednik vlade, Djelić mi je predao nacrt Nacionalnog plana za integraciju- dobio sam samo skraćenu verziju- ova prava sadrži hiljadu stranica, riječ je o zaista prodfesionalno uradjenom poslu! To će sada da bude predmet javnih konsultacija, a ja želim da čestitam srpskim vlastima na pripremi ovog ambicioznog plana, testamenta profesionalnosti i opredjeljenosti srpskih vlasti. Mi kod kuće kažemo da je dobar plan pola posla- zaista je riječ o dobroj bazi a sada je na novom sazivu parlamneta i novoj vladi da ga i primjeni i da Srbija nastavi putem prema Evropi . Da bi se to desilo, parlament i vlada moraju zajednički da rade i važno je, s tim u vezi, da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruiživanju, kada se ispune uslovi za to. To će biti kapija za kandidatski staus Srbije".

Potpredsjednik srpske vlade, Božidar Djelić je ovom prilikom izrazio uvjerenje da će se u Beogradu uskoro formirati pro-evropska vlada.

Đelić je pokazao i novi srpski pasoš za koji kaže da će biti jedan od najsigurnijih u Evropi koji bi, prema planu, trebao u potpunosti da zamijeni postojeći do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG