Linkovi

Dulić: DS nestrpljivo očekuje početak razgovora sa socijalistima


Konstitutivna sednica Skupštine zakazana je za sredu, ali niko od zvaničnika ne očekuje da će biti formirana parlamentarna većina i izabran predsednik Parlamenta. Predsednik dosadašnjeg saziva Skupštine Oliver Dulić i predstavnici lista zastupljenih u novom skupštinskom sazivu dogovorili su samo tehničke detalje o održavanju konstitutivne sednice.

Nastavak sednice biće zakazan kada bude dogovorena palamentarna većina i kad se dogovori ko će biti predsednik i potpredsednici parlamenata, rekao je Dulić i zatim istakao da Demokratska stranka očekuje da uskoro započne pregovore sa socijalistima .

"U ovom trenutku loptica je u dvorištu Socijalističke partije, čekamo da vidimo na koji će način socijalisti završiti pregovore sa radikalima i narodnjacima, rekao je Dulić i naglasio da Demokratska stranka nestrpljivo očekuje početak razgovora sa socijalistima uz ocenu da će ti razgovori trajati mnogo kraće."

Predsednik Socijalističke partije Ivica Dačić izjavio da će koalicija oko te stranke na sastanku u utorak analizarati pregovore o vladi sa narodnjacima i radikalima i da će pokušati da zauzme jedinstven stav oko pridruživanja Evropskom uniji. Nema parlamentarne većine i nema vlade bez koalicije oko socijalista, rekao je Dačić.

"Ne smemo da šaljemo signale da nismo za ulazak u Evropsku uniju, naš cilj je ulazak u Uniju, ali uz zaštitu državnih i nacionalnih intresa, rekao je Dačić."

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su, ako nema spremnosti da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ratifikuje tokom juna, novi izbori jedino rešenje za formiranje nove vlade. A vicepremijer tehičke vlade Božidar Đelić, otvarajući javnu raspravu o Nacionalnom programu za integraciju u EU izrazio je uverenje da će Srbija postati kandidat za članstvo u Uniji 15. decembra.

"Socijalno odgovorna, proevropska vlada koja radi na daljem zaokruživanju saradnje s Haškim tribunalom omogući će Srbiji da 15. decembra ove godine dobije taj status, rekao je Đelić."

XS
SM
MD
LG