Linkovi

Ekonomija u fokusu izbornog duela Baraka Obame i Džona Mekejna


Ekonomija i monetarna pitanja biće visoko na dnevnom redu američko-evropskog samita i razgovora koje će predsjednik Buš narednih dana imati sa evropskim čelnicima. Pred odlazak u Sloveniju, kako iz Vašingtona prenosi kolega Alen Mlatišuma, Buš je novinarima pred Bijelom kućom danas rekao da ga brine ekonomska situacija i posebno - visoke cijene energenata, ali da će snažan dolar pomoći i američkoj i drugim svjetskim ekonomijama.

Američki predsjednik je uoči svoje evropske turneje novinarima kazao da će se dugoročno zdravlje američke ekonomije svakako reflektovati u vrijednosti dolara, uz napomenu da je američko tržište kapitala i dalje najlikvidnije. Ekonomija će, po svemu sudeći, biti i jedna od centralnih tema predizborne debate uoči novembarskog sučeljavanja republikanca Džona Mekejna i Demokrate Baraka Obame.

Obama i Mekejn već optužuju jedan drugog da će svojom ekonomskom politikom odvesti zemlju u katastrofu.

Obama tvrdi da je mandat Mekejnu u stvari treći mandat za Džordža Buša...

Dok Mekejn tvrdi da njegov suparnik nastoji da zemlju vrati skoro pola vijeka unazad.

Do predsjedničkih izbora u novemnbru biće još ovakvog prepucavanja.

Mekejnov ekonomski plan nudi smanjenje poreske stope za korporacije, Amerikancima za potrebe zdravstvenog osiguranja po 5.000 dolara poreskog olakšanja i ukidanje određenih specijalnih budžetskih izdataka.

Moramo povratiti povjerenje u vladu i zemlju i zaustaviti nekontrolisanu javnu potrošnju, kaže Mekejn.

Obama nastoji da omogući zdravstveno osiguranje većem broju Amerikanaca, omogući povoljnije stambene kredite i ukine Bušove poreske olakšice bogatijim Ameirkancima.

Porodicama koje zarađuju od 30 do 75 hjiljadea dolara treba umanjiti porez i do 1000 dolara, vjeruje Obama.

Ankete ukazuju da senator iz Ilinoja ima predsnost u opdnosu na Mekejna kad je ekonomija u pitanju.

Analitičar Metju Daud kaže da je Mekjnova slabost to što on nastupa ispred republikanaca i što je podržavao politiku Džordža Buša u proteklih 8 godina.

To je možda razlog zbog koga je Mekejnov savjetnik za unutrašnju politiku, Daglas Holc-Ajken, gostujući na Blumberg televiziji kritikovao – ne Obamu, već Džordža Buša.

Mekejn i Buš dijele razumijevanje dobre poreske politike. Na žalost, to je sve što predsjednik Buš zna o ekonomiji, tvrdi Mekejnov savjetnik.

XS
SM
MD
LG