Linkovi

Program za umetnost privlači mlade talente u srednjoj školi u Merilendu


Veliki broj američkih škola je tokom ranih 70. godina pokrenuo takozvane «magnet» programe kako bi objedinio sredstva i omogućio mladim ljudima da razvijaju svoje talente. Učenici su u okviru tih programa bili u mogućnosti da uče matematiku ili nauku, strani jezik ili različite vrste umetnosti. Centar za vizuelne umetnosti u srednjoj školi Albert Ajnštajn u Kensingtonu, u saveznoj državi Merilend, jedan je od najstarijih programa u zemlji za obuku budućih umetnika.

Naima Mirela već slavi, iako je ostalo nekoliko nedelja do mature. Naimin umetnički rad deo je godišnje izložbe centra za vizuelne umetnosti, programa za umetnost u srednjoj školi Albert Ajnštajn.

«Mislim da je definitivno vredjelo, zato što sam se razvila kao umetnik i postigla više nego što sam očekivala,» kaže ona.

U okviru prijave za četvorogodišnji program za umetnost, učenici prilažu svoj portfolio. Profesorica Džejn Volš kaže da je program strog i sveobuhvatan.

«Smatramo da oni žele klasičnu obuku bez obzira na to šta na kraju postanu. Tako da možete vidjeti crteže ljudi, objekata, prostora života, slike, kao i učenje o boji, teorijama i istoriji,» ističe Džejn Volš.

Naima Mirela kaže da je, po dolasku u srednju školu, bila stidljiva devojčica koja je volela da crta. Sada, četiri godine kasnije, sa velikim samopouzdanjem govori o ideji za svoje najnovije delo pod nazivom - Serija o plivačima.

«Usredsredla sam se na način na koji se voda menja nakon što osoba uroni u nju. Mislim da izgleda veoma dobro. Naučila sam kako da koristim različite poteze kičicom i bilo je veoma zabavno,» objašnjava Naima.

Profesor Majkl Pekočinski smatra da je takva vrsta otkrića rezultat napornog rada. Deca provode polovinu školskih sati stvarajući umetnost. On ističe da učenici godinama uče osnove umetnosti, a zatim kako da krše predviđena pravila. Šesnaestogodišnja Aurora Aviles svojim autoportretima, na kojima je umesto lica naslikana njena odeća, otvara nove umetničke prostore.

Na drugom kraju ateljea, petnaestogodišnji Kejsi Drogan završava sliku mrtve prirode, pokušavajući da uskladi linije, boju i ritam.

«Mislim da je najveći izazov pogoditi prave proporcije, zato što je to ponekada veoma teško za mene. I stvarna majica nije ljubičasta, ali bi trebalo da koristimo boje drugih objekata i da ih na neki način spojimo, tako da sve izgleda jedinstveno,» kaže Kejsi Drogan.

Pekočinski uživa u svakodnevnim otkrićima učenika.

«Živim za ove trenutke zato što će to otkriće biti stalno prisutno u njihovim radovima. Oni ga nose sa sobom i nadograđuju,» kaže on.

Ovogodišnji učenici završne godine centra za vizuelne umetnosti su poput velikog broja svojih prethodnika osvojili nagrade na lokalnom, državnom i nacionalnom nivou. Takođe su osvojili najveće počasti na lokalnim, državnim i nacionalnim takmičenjima, nagrade na izložbama i dobili stipendije za koledž. Profesori ističu da je tajna uspeha u samim učenicima koji su prihvatili pruženu priliku i iskoristili je.

XS
SM
MD
LG