Linkovi

Hilari Klinton pozvala svoje pristalice da joj se pridruže u davanju pune podrške Obami


Senatorka Hilari Klinton odustala je od pohoda na predsedničku nominaciju i ambicije da postane prva žena izabrani predsednik SAD. Novinar Glasa Amerike Kent Klajn pratio je skup ovde u Vašingtonu, na kome je senatorka Klinton pozvala oduševljene simpatizere da joj se pridruže u davanju podrške predsedničkoj kampanji stranačkog kolege Baraka Obame.

"Hvala vam svima, hvala vam mnogo. … Ovo baš i nije zabava kakvu sam planirala, ali mi se društvo svakako sviđa".

Senatorka Hilari Klinton okončala je svoju kampanju za predsednika u subotu, i poručila svojim pristalicama da se udruže iza senatora Baraka Obame, koji ju je tesno porazio u borbi za nominaciju Demokratske stranke.

"Način na koji treba da nastavimo našu borbu, da postignemo ciljeve za koje se zalažemo, jeste da iskoristimo svu našu energiju, strast i snagu i učinimo sve što možemo da pomognemo da Barak Obama bude izabran za sledećeg predsednika SAD".

Pre manje od četiri dana, senatorka Klinton i dalje je tvrdila da je najjači demokratski kandidat za predsednika, a danas je objavila da obustavlja kampanju i podržala senatora Obamu.

"Danas prekidam svoju kampanju, čestitam mu na pobedi i izuzetnoj trci koju je vodio. Pružam mu moju punu podršku".

Senatorka Klinton pomenula je ime svog senatskog kolege iz Ilinoisa 14 puta tokom obraćanja oduševljenim pristalicama, koje su ispunile vašingtonski Nacionalni muzej građevinarstva.

Posle ukupno 54 primarnih izbora i stranačkih skupova i 22 debate, Obama je obezbedio više od 2.100 delegata, dovoljno da osigura nominaciju stranke posle primarnih izbora u državama Južna Dakota i Montana. U govoru u kome je priznala poraz, senatorka Klinton je rekla da su i ona i senator Obama i ljudi koji su glasali za njih - stvarali istoriju.

"Kada smo počeli, svi su postavljali ista pitanja: 'Može li žena zaista da služi kao glavnokomandujuća?' Rekla bih da smo odgovorili na to. Da li bi Afroamerikanac mogao da nam bude predsednik?' Senator Obama dao je odgovor na to".

Tokom istorijske borbe za predsedničku nominaciju senatorka Klinton dobila je glas oko 18 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG