Linkovi

Li: Na putu Crne Gore ka EU važno ispunjavanje kopenhaških kriterijuma


Reforma pravosuđa i efikasna i djelotvorna borba protiv kriminala i korupcije neophodni su u ranoj fazi pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji, saopštio je danas u Podgorici generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Majkl Li.

Li je, nakon susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kazao da je na putu Crne Gore ka EU, osim borbe protiv kriminala i korupcije, jednako važno i ispunjavanje kopenhaških kriterijuma, ostvarivanje vladavine prava, odnosno zaštita ljudskih prava, posebno manjina.

On je rekao da je neophodno da Vlada napravi strategiju i akcione planove kako bi se borila protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kazao je da EK uvijek nastoji da bude objektivna i oda priznanje za ono što je urađeno na putu evropskih integracija.

“Samim tim što je Crna Gora potencijalni kandidat za članstvo ne možemo biti indiferentni prema onim oblastima gdje je potrebno nešto uraditi, i ukazujemo koje su to oblasti”, kazao je Li.

On je rekao da je EK u posljednje vrijeme uvidjela ogroman napredak na putu Crne Gore ka EU.

Crnogorski premijer Mio Đukanović kazao je da je tokom razgovora sa gostima iz Brisela ocijenjeno da je dosadašnja saradnja Crne Gore i EK bila na visokom nivou.

On je kazao da je ohrabrujuće za Crnu Goru što je EK spremna da sredstvima iz pristupnih fondova, posebno kroz IPA program, značajno podrži državu na planu daljeg usvajanja evropskih standarda.

Đukanović je rekao da je goste informisao o prioritetima Vlade i rezultatima ostvarenim na planu ekonomskih reformi, koju ukazuju na dobru perspektivu Crne Gore i njenu evropsku budućnost.

Dodao je da će informacije razmijenjene sa gostima iz Brisela pomoći da se objektivizira slika o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje i koji će biti opisani u godišnjem izvještaju EK na kraju godine.

XS
SM
MD
LG