Linkovi

Sporazum sa EU ponovo u žiži pregovora oko formiranja nove vlade Srbije


Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da ne očekuje da pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je uradila njegova partija, bude prepreka za nastavak pregovora o formiranju vlade sa koalicijom okupljenom oko socijalista, ali je pozvao lidera SPS Ivicu Dačića da se izjasni o toj analizi. Povodom izjave predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Marković da treba prekinuti pregovore sa narodnjacima i radikalima i formirati vladu sa Demokratskom strankom, Koštunica je rekao da se razgovori vode između tri strane, da u njima učestvuju radikali i koalicija oko SPS i da tu koaliciju predstavlja nosilac liste.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je svakom ko želi da narod ima budućnost i perspektivu, posle opredeljenja Demokratske stranke Srbije za poništenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jasno da sa radikalima i narodnjacima nema šta da traži. Demokratska stranka Srbije ponudila je kvazi pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a politika zasnovana na takvom stavu prema evropskim integracijama imala bi pogubne posledice po državu i građane, rekao je Tadić i pozvao da se do kraja ovog meseca formira socijalno odgovorna vlada.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković odlučio je da njegova partija pravi vladu sa Demokratskom strankom. Ili će biti nove vlade ili idemo na nove izbore, rekao je Marković i ponovio da je njegova stranka za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Markovićev koalicioni partner, predsednik Socijalističke partije Ivica Dačić odbacio je mogućnost da se koalicija okupljena oko socijalista raspadne i da Jedinstvena Srbija ode u koaliciju sa Demokratskom strankom. Hoćemo da dođemo do jedinstvenog stava, ili svi ili niko, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG