Linkovi

Brisel: Ujedinjeno delovanje Evropske unije kada je reč o ilegalnoj imigraciji


Predlog direktive kojom se na evropskom nivou uredjuje postupak povratka kući ilegalnih imigranata, sačinjen od strane Evropske komisije, dobio je danas podršku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije- u najkraćem, direktiva, ukoliko dobije i zeleno svetlo parlamenta, značiće objedinjeno delovanje Unije kada je riječ o ilegalnoj imigraciji- od zatvaranja, do višegodišnje zabrane ulaska na evropski prostor.

Veruje se da je danas na teritoriji Evropske unije oko 8 miliona ilegalnih imigranata, koji tu žive i rade, poput gradjana drugog reda- bez dokumenata i mogućnsti da imaju prava i zaštitu kao i legalni Evropljani. Koliko god čudno zvuči , direktiva kakvu su danas podržali ministri unutrašnjih poslova evropskih članica bi trebala da im omogući barem pravnu zaštitu- medjutim, ne u cilju regulizacije njihovog boravka na evropskom području, već kako bi se što pre vratili kući i tamo ostali.

U najkraćem, dogovoreno je da se na celom području Unije primenjuju pravila poput držanja ilegalnih imigranata, ukoliko i kada se lociraju, u zatvorenim centrima do 18 meseci, s tim da im se može izreći mera zabrane ulaska na prostor Unije do 5 godina. Evropska unija i njena Komisija su voljni da finansijski podrže države koja imaju najviše slučajeva povratka ilegalaca kući ili jednostavno nemaju novca da im obezbede pravnu pomoć, rečeno danas nakon ministarskog skupa. Evropski komesar za unutrašnje poslove, Žak Barot:

"Celim ovim pitanjem dužine zatvaranja ilegalnih imigranata se moramo baviti bolje nego što je to do sada bio slučaj-tu svakako treba gledati širu sliku. Ako tako poredite direktivu sa sadašnjom situacijom, videćete kako su stvari znatno poboljšane- jer čak u devet država nije bilo ograničenja za dužinu zatočenja ilegalnih imigranata, to je moglo trajati bez ograničenja ".

Medjutim, medjunarodne organizacije za zaštitu ljudiskih prava, poput Amnesty Intenational, podsećaju da prema medjunarodnom pravu zatvaranje ilegalnih imigranata može da bude samo u izuzetnim slučajevima i sme da traje što je kraće moguće.

Iz evropskog ugla, sporazum, ipak predstavlja uspeh- ukoliko ga 18. juna potvrdi Evropski parlament , značiće to, nakon tri godine usaglašavanja, primedbi i različitih političkih interesa, prve znakove zajedničke politike bavljenja problemom ilegalne imigracije.

XS
SM
MD
LG