Linkovi

Položaj manjina, posebno Roma i pojedinih srpskih enklava, i dalje težak


Položaj manjina na Kosovu, posebno Roma i pojedinih srpskih enklava, i dalje je težak i stoga je od izuzetne važnosti da kosovske vlasti primijene odgovarajuće zakone za zaštitu i poboljšanje njihovih prava i omoguće im da se uključe u sve aspekte života-kazao je pred Helsinškom komisijom visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Knut Volebek.

Na Kosovu, od proglašenja nezavisnosti , nisu zabilježeni međutnički incidenti i kosovski zvaničnici jasno su stavili do znanja da ih neće tolerisati, kazao je u svjedočenju pred Helsinškom komisijom visoki komesar OEBS-, koji je prošle nedjelje posjetio Kosovo.

“U isto vrijeme nije bilo očiglednog poboljšanja u oblasti međuetničkih odnosa i bezbjednosni incidenti koji su se dogodili i dalje održavaju atmosferu nepovjerenja među manjinskim zajednicama. Želio bih takođe da istaknem da će na Kosovu postojati rizik od nasilnih međuteničkih incidenata sve dok ne budu uklonjeni uzroci tenzija različitih etničkih grupa.”

Većina normi i mehanizama za zaštitu i poboljšanje prava manjina postoje na papiru, navodi Volebek, naglašavajući međutim da je stvarnost prilično drugačija.

“Diskriminacija, nedostatak slobode kretanja, ekonomske poteškoće i moguće nasilje aspekti su svakodnevnog života pojedinih zajednica na Kosovu.”

Volebek ističe da je stoga za kosovske vlasti pravi izazov implementacija pravnog okvira za poboljšanje učešća manjina u političkom, ekonomskom I društvenom životu Kosova. Takođe je, kako navodi, neophodno poboljšati položaj Roma, Aškalija i Egipćana čiji su uslovi života užasavajući i početi prosec pomirenja. Ta pitanja neophodno je riješiti bez obzira na tekuću debatu o statusu Kosova-kazao je visoki međunarodni zvaničnik.

“Veoma je važno da pojasnim svoj stav o pravnom statusu Kosova. Ukratko, on je i dalje neutralan. Pitanja u okviru mog mandata, međuetnički odnosi i zaštita manjinskih zajednica, moraju biti riješena bez obzira na tekuću debatu ili odluku o konačnom statusu.”

Visoki komesar OEBS-a takođe je pozvao Sjedinjene Države da i dalje budu angažovane i izvrše pritisak na obje strane da sprovode postojeće zakone za zaštitu manjina. To je, prema mišljenju i predsjedavajućeg Helsinške komisije Alsija Hejstingsa od izuzetne važnosti.

“Ostaje da se vidi koliko su kosovske vlasti riješene da poštuju prava i integrišu Srbe, Rome i druge manjinske zajednice. Helsinška komisija, kao i druge vladine i nevladine organizacije treba da ohrabre tu implementaciju, koja je komplikovana zbog odbijanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova.”

Bez primjene odgovarajućih zakona, neće biti ni poboljšanja životnog standarda građana Kosova, zaključio je Hejstings.

XS
SM
MD
LG