Linkovi

Državni sekretarijat: Izveštaj o trgovini ljudima u svetu – kritika Saudijske Arabije


U redovnom godišnjem izveštaju Državnog sekretarijata o trgovini ljudima u svetu najlošije ocene dobile su neke savezničke arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju. Druge zemlje, kao što su Venecuela, Malezija i Madagaskar, pohvaljene su zbog poboljšanja situacije..

Američki funkcioneri i aktivisti iz nedržavnih organizacija slažu se da godišnji izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu predstavlja najpouzdaniji dokument o toj vrsti međunarodnog zločina. Predstvljajući ovogodišnji izveštaj američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da je on povećao interesovanje u svetu za problem trgovine ljudima zbog prisilnog rada i seksualnog ropstva.

”U globalnom smislu, trgovina ljudima predstavlja višedimenzionalnu opasnost. Ona lišava ljude ljudskih prava i dostojanstva, obezbedjuje finansijska sredstva za razvoj organizovanog zločina i pokopava vladavinu zakona. Poslednjih godina svedoci smo pozitivnog globalnog pokreta koji ujedinjuje građanska društva, vlade i međunarodne organizacije, ne samo u suprotstavljanju tom zločinu već i u njegovom potpunom iskorenjivanju.“

U ovogodišnjem izveštaju ocenjuju se nastojanja na suzbijanju trgovine ljudima u 153 zemlje, od kojih je 14 uvršteno u najnižu kategoriju, što ih izlaže opasnosti od američkih sankcija. Američki saveznik u oblasti Persijskog zaliva, Saudijska Arabija, već četvrtu godinu uzastopce uvrštena je u najnižu kategoriju, zajedno sa Kuvajtom, Omanom, Katarom, Sirijom i Alžirom. U toj grupi našle su se i Burma, Kuba, Iran, Sudan i Severna Koreja, a po prvi put i Moldavija, Fidži i Papua-Nova Gvineja. Prema američkim procenama, svake godine preko granica se ilegalno prebacuje 800 hiljada žrtava trgovine ljudima, od kojih su 80 odsto žene, dok ih je na milione eksploatisano u sopstvenim zemljama. Američki funkcioneri kažu da će slučajevi zemalja u najnižoj kategoriji biti ponovo razmotreni kasnije ove godine kada ce biti procenjeno da li bi protiv njih trebalo uvesti američke sankcije.

XS
SM
MD
LG