Linkovi

U Beogradu nastavak spekulacija o budućoj koalicionoj vlasti


U odsustvu stvarnih pregovora, u javnosti se samo špekuliše o mogućim koalicijama partija koje bi formirale novu vladu.

Javnosti se šalju signali da su neformalni razgovori proevropskog bloka sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije sve češći i da bi iduće nedelje mogli da počnu zvanični pregovori. Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izrazio je uverenje da će biti formirana proevropska vlada koja će u naredne četri godine napraviti veliki broj koraka ka Evropskoj uniji, ali nije želeo da govori o datumu do kada bi Srbija mogla da dobije takvu vladu.

S druge strane, mediji javljaju da je tridesetak članova Socijalističke partije, nekadašnjih bliskih saradnika predsednika te stranke Slobodana Miloševića, uputilo interno pismo Glavnom odboru i predsedniku Ivici Dačiću u kome traže nastavak pregovora oko formiranja vlade sa radikalima i narodnjacima i protestvuju protiv bilo kakvih pregovora sa proevropskim blokom okupljenim oko Demokratske stranke.

Povodom najava moguće koalicije proevropskog bloka i socijalista šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji ocenio je kao političku kratkovidost izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da treba da dođe do nacionalnog pomirenja političkih snaga iz ove i prethodne decenije. Socijalistička partija je na taj način nezasluženo dobila priliku da bude rehabilitovana za sve velike grehe iz nedavne prošlosti, a ništa nije učinila da se kritički odredi prema nasleđu Slobodana Miloševića, rekao je Domonji.

Zastoj u pregovorima oko formiranja vlade na republičkom nivou odražava se i na Beograd u kome su Srpska radikalna stranka, narodnjaci i socijalisti zvanično zatražili hitno zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada. Tim povodom vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić poručio im je da za sada nema nameru da promeni odluku da se konstitutivna sednica Skupštine grada održi 14. jula.

XS
SM
MD
LG