Linkovi

Lome se koplja oko pitanja buduće evropske integracije Srbije


Predsednik Republike i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je dramatična razlika u stavovima između onih koji traže poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, blokiranje evropskih integracija i zaustavljanje ekonomskog rasta srpske privrede otrežnjujući faktor za trećeg učesnika u pregovorima, koaliciju okupljenu oko socijalista.

Govoreći o saradnji DS-a i SPS-a, Tadić je rekao da to ne mora da se zove nacionalno pomirenje nego strateški dogovor u kome će svako i dalje verovati u ono u što veruje, ali se okupljaju oko zajedničkog cilja odbrane integriteta zemlje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

A portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će ta partija sačiniti pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u skladu sa njom razgovarati sa koalicionim partnerima i izrazio uverenjhe da će se doći do kompromisnog rešenja koje će predstavljati i politiku buduće koalicije.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Predrag Bubalo tim povodom smatra da je u ovom momentu jako važno i da je prioritet da Srbija konačno definiše svoje granice, pa da onda ulazi u Evropsku uniju.

Međutim, potpredsednik Socijalističke partije Milutin Mrkonjić ponavlja stav da se koalicija oko te stranke zalaže za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nema razvoja bez Evrope i to je stav cele koalicije. Sporazum treba ratifikovati bez pogovora, rekao je Mrkonjić.

XS
SM
MD
LG