Linkovi

Na izborima u Mekdoniji pobedila konzervativna VMRO-DPMNE


Konzervativna makedonska stranka VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog, pobedila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Makedoniji, koji su bili obeleženi ljudskim žrtvama i izveštajima o zastrašivanjima i nameštanjima rezultata.

Rezultati preborojavanja većine glasačkih listića pokazuju da će pomenuta stranka kontrolisati više od polovine mesta u makedonskom Sobranju. Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju kažu da glasanje nije u potpunosti sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima zbog toga što je u područjima pretežno naseljenim albanskim stanovništvom bilo nasilja, zastrašivanja i ubacivanja lažnih listića u kutije.

U Vašingtonu, predstavnik Državnog sekretarijata, Čejs Bimer, izjavio je za Makedonski servis Glasa Amerike da su Sjedinjene Države duboko uznemirene zbog nasilja i nepravilnosti. On je pozvao makedonske vlasti da spreče takve incidente, izvedu odgovorne pred sud i osiguraju da se izbori odvijaju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima. Makedonske vlasti su saopštile da će glasanje biti ponovljeno na 22 izborna mesta koja su juče zbog nasilja morala da budu zatvorena.

XS
SM
MD
LG