Linkovi

Feniks počinje misiju traganja za životom u blizini Severnog pola Marsa


To je bilo šesto uspešno spuštanje na Crvenu planetu, dok se isto toliko sletanja završilo neuspehom. Feniks sada počinje tromesečnu misiju traganja za životom, odnosno analiziranja leda, tla i atmosfere u blizini Severnog pola Marsa.

Posle lansiranja pre deset meseci i prelaska 679 miliona kilometara, sonda se spuštala tokom takozvanih sedam minuta užasa. Naučnici iz NASE kažu da je to period najvećeg rizika da se letelica izgubi tokom završnog spuštanja na planetu. U Laboratoriji za letelice na nuklearni pogon u Kaliforniji, preksinoć je nastupilo oduševljenje i olakšanje.

«Nisam ni sanjao da će sve da bude savršeno kao što je bilo. Spustila se, tačno u sredinu. Apsolutno savršeno. Potpuno sam u šoku, imali smo sve signale, sve što treba... Nikada, čak ni na probama, nije išlo ovako dobro», kaže menadžer projekta Beri Goldstajn.

Dva sata kasnije, naučnici – među kojima je bio i glavni istraživač Piter Smit – slavili su pristizanje prvih snimaka sa mesta sletanja.

«Veliko mi je zadovoljstvo i radost da vam pokažem neke snimke pejsaža oko naše sonde», rekao je on.

Na tim snimcima se vidi rastresito tlo pored točkova sonde i tundra u blizini Severnog pola Marsa. Feniksova robotizovana ruka će naredna tri meseca da kopa tlo i uzorke leda, da bi ih sonda potom analizirala zajedno sa atmosferom. Naučnici se nadaju da će uspeti da utvrde da li je na Crvenoj planeti ikada bilo života.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG