Linkovi

Crna Gora: Najavljeno povećanje cijena smještaja od 25 do 50 odsto


Nakon donošenja mjera kojima će se turistima zabraniti unošenje hrane u Crnu Goru i uvesti obaveza plaćanja eko-takse, za turističku sezonu, koja je već počela, najavljeno je povećanje cijena smještaja od 25 do 50 odsto.

Iako eksplicitno ne navode razlog, crnogorsko ministarstvo turizma i turistički poslenici preduzimaju brojne mjere u cilju afirmacije elitnog turizma i izbjegavanja nesnosnih gužvi tokom sezone.

Agencijske cijene smještaja na Budvanskoj rivijeri veće su 25 do 50 odsto u odnosu na prošlogodišnje, što je uticalo na neke turoperatore da odustanu od bukinga.

’’Cijene će sigurno prorijediti gužve, jer su one jedna vrsta filtera za goste, kojima su već uvedene posebne takse za ulazak u Crnu Goru i zabranjeno unošenje hrane”, rekao je predstavnik jedne budvanke turističke agencije.

On je podsjetio da su cijene za noć u momentu uvođenja eura kao zvanične valute, iznosile oko 20 EUR u privatnom smještaju, odnosno 40 do 60 EUR u hotelima.

Te cijene su sada skoro duplo veće, a u nekim segmentima i više od toga. Tako, sada smještaj u hotelima košta od 50 do 120 EUR, odnosno 150 EUR u hotelskim objektima sa četiri ili pet zvjezdica.

Privatni smještaj u glavnoj sezoni može se naći po cijenama od 15 do 25 EUR, odnosno 30 EUR na ekskluzivnijim lokacijama.

Povećanje cijena uticalo je na određeni broj turoperatora iz Rusije da odustanu od planiranih bukinga na crnogorskom primorju.

Prema zvaničnim podacima Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori ovih dana boravi 19 hiljada gostiju, od kojih se svaki drugi odmara u Budvi.

XS
SM
MD
LG