Linkovi

Hilari i dalje agresivno vodi kampanju za predsedničku nominaciju sranke


Bez obzira što je se primarni izbori održavaju u još svega dve manje ključne države – Južnoj Dakoti i Montani i teritoriji Portoriku – demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton i dalje agresivno vodi kampanju za predsedničku nominaciju sranke. Medjutim, njen demokratski rival, senator Barak Obama sada je fokusiran na najverovatnijeg republikanskog predsedničkog kandidata, Senatora Džona Mekejna na opštim izborima u novembru.

Demokrata Barak Obama i republikanac Džon MekKejn već se sučeljavaju u predizbornom duelu. Uprkos nedovoljnom broju delegata, Hilari Klinton i dalje insistira da bi ona, a ne Obama, trebalo da bude predsednički kandidat Demokratske stranke:

«Ko bi bio najbolji predsednik? Ko bi bio jači kandidat protiv senatora Džona MekKejna? Verujem da sam to ja,» kaže Hilari.

U medjuvremenu, njene šanse su sve slabije. Advokati Demokratskog nacionalnog odbora kažu da samo polovina od ukupno 368 delegata iz Mičigena i Floride može biti zastupljena na konvenciji stranke. Odbor je kaznio te države zbog toga što su, bez odobrenja stranke, održale primarne izbore pre vremena. Stranka bi mogla da donese konačnu odluku o tome sutra.

Najistaknutiji sledbenici Hilari Klinton kažu da je takmičenje Klinton-Obama za takozvane superdelegate sada praktično završeno. Guverner Pensilvanije, Ed Rendel, izjavio je za Blumberg televiziju:

«Realističan sam i mislim da će superdelegati najverovatnije dati senatoru Obami glasove koji su mu potrebni. Veoma je malo verovatno da će senatorka Klinton pobediti.»

U medjuvremenu, u sučeljavanju dve stranke, republikanac Džon Mekejn je pojačao napade na Obamu.

«Zašto bi senator Obama želeo da razgovara sa predsednikom Irana, ali još nije razgovarao sa generalom Petreusom, glavnokomandujućim naših snaga u Iraku?»

Obama je reagovao na taj verbalni napad izjavom da je strategija Mekejna i Republikanske stranke u Iraku neuspela. Demokratski favorit se takodje sarkastično osvrnuo na prikupljanje sredstava za Mekejnovu kampanju od strane predsednika Buša na prijemu iza zatvorenih vrata u Finiksu u Arizoni:

«Nije bilo kamera niti novinara i svi znamo zašto. Senator Mekejn ne želi da bude vidjen kao neko ko traži usluge od predsednika čiju neuspelu politiku obećava da će nastaviti još četiri godine,» rekao je Obama.

Džon Mekejn je u nedelju podstakao nagadjanja o tome koga bi mogao da izabere za svog podpredsedničkog kandidata, večerom sa bivšim rivalom Mitom Romnijem, guvernerom Floride Čarlijem Krajstom i guvernerom Luizijane Bobijem Džindalom.

XS
SM
MD
LG