Linkovi

Oli Ren: Jugoistočna Evropa ima manje kriminala od Zapadne Evrope


Slika regiona Zapadnog Balkana kao prostora gde buja organizovani kriminal, trgovina ljudima, drogom i oružjem, koliko god bila opravdana u odredjeno vreme, sada se menja, uvereni su u Evopskoj komisiji i kancelariji UN-a za borbu protiv droge i kriminala na Zapadnom Balkanu.

Evropski i medjunarodni fokus na Zapadni Balkan ima višestruke razloge-reč je o neposrednom susedstvu EU, prostoru koje , priznaje to i evropski komesar za proširenje, Oli Ren, ima ne preterano sretnu geografsku okolnost da se nalazi na raskršću puteva , pa i onih kojima se kreće organizovani kriminal:


"Moguće da je istina da Zapadni Balkan nema sreće sa geografijom- Leži na ključnim rutama krijumčarenja u EU, ali je isto tako istina da taj isti prostor Jugoistočne Evrope izgleda da ima manje kriminala od Zapadne Evrope, što će mnogima zvučati iznenadjujuće".

U suštini, uverenje je Evropske komisije, kao i kancelarije UN koja je u Briselu predočila svoja zapažanja, da prostor Zapadnog Balkana postaje prostor ozbiljne sigurnosti po svim parametrima- broju i vrsti kriminalnih dela, posebno kada se poredi sa "sigurnom" Zapadnom Evropom. Indikativni su i podaci medjunarodnih izvora o, recimo, broju prijavljenog I pretpostavljenom broju neprijavljenog oružja- na jednoj strani je Hrvatska sa 21 komadom vatrenog oružja na 100 stanovnika, pa BiH sa 22 komada, Srbija sa 24, CG 29, dok "mirni Finci" imaju oko 69 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika, što će reći da u toj zemlji stabilnog režima i demokratije tek neznatan broj stanovnika nije naoružan.

Komesar Ren veruje da je reč o pozitivnim rezultatima stabilizacije i asocijacije sa evropskom maticom:

" Države Zapadnog Balkana su načinile poslednjih godina ozbiljan iskorak prema vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije. Vrlo sam zadovoljan da i izveštaj UN-azaključuje kako je evropska politika i podrzška pomogla pozitivnom trendu. Medjutim, mnogo toga još treba uraditi".

Balkan i dalje ima problema sa organizovanim kriminalom i korupcijom, malo toga je učinjeno da bi se trvdilo kako je borba protiv kriminala došla do suštinskih , trajnih rešenja. Zato evropski komesar upozorava- ukoliko se želi napredovati prema evropskom članstvu, treba još više pribegavati tom pozitivnom miksu političke volje i suštinskih reformi.

XS
SM
MD
LG