Linkovi

Knaus: Nadam se da Beograd nije znak onoga što će biti na nacionalnom nivou


Evropska stabilizacijska inicijativa iz Berlina, osvrčući se na tok političkih zbivanja u Srbiji, smatra da za pro-evropsu vladu na državnom nivou jeste korak unazad ali ne i potpuno gubljenje oslonca situacija u kojoj bi Beogradom vladala koalicija okupljena oko radikala.

Tako direktor Evropske stabilizacijske inicijative, Gerald Knaus priznaje da radikal kao gradonačelnik Beograda nije dobra vest za pro-evropske snage, ali i dodaje:

"Ako posmatrate Srbiju, znam da nije dobro da gradonačelnik Beograda bude podržan od strane nacionalističke koalicije, ali mislim da su u toku različite debate i da Socijalistička partija pod snažnim pritiskom-partija koja, barem do sada, nije bila reformistička. Njima se sada poručuje: ako želite da imate budućnost u Evropi, morate sada, na nacionalnom nivou, da podržite pro-evropske snage, na taj način što će se podržati demokratsku stranku i stranke manjina. Srbija je komplikovana država- u poslednjih nekoliko godina su postojale čudne koalicije na lokalnom nivou, a sasvim drugačije koalicije na nacionalnom nivou. Nadam se da Beograd nije znak onoga što će biti na nacionalnom nivou ali, konačno, izbor je na političkoj eliti u Srbiji".

Medjutim, šta ako Srbija ne dobije pro-evropsku vladu, već vladu koalicije koju okuplja, pored ostalog, namera da se poništi potpis na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU?

"Ako se u Srbiji ne uspostavi pro-evropska vlada, mislim da bi tada ključna strategija Evropske unije trebala da bude da pomogne svim susedima Srbije, da podrži njihovu stabilnost. Nema potrebe i mislim da bi bilo nepošteno da susedi trpe zbog srpskih problema. Svakako se nadam da će Srbija da reši probleme, ali ako tamo budu radikali na vlasti , Unija , koliko god može, treba da podrži susede".

XS
SM
MD
LG