Linkovi

Beograd: Nastavljeni pregovori o formiranju parlamentarne većine i vlade


Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je posle sastanka sa predsednicima Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije i Partije penzionera sve bliže formiranje vladajuće koalicije, da će o tome uskoro biti potpisan sporazuma i da je postignut dogovor da mandatar za sastav vlade bude Vojislav Koštunica. Nikolić je najavio da će u tom slučaju on biti predsednik Skupštine i ocenio da u poslednjih nedelju dana Vojislav Koštunica, Ivica Dačić i on nemaju ništa što ih razdvaja.

S druge strane međutim, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da ponuda Socijalističkoj partiji o formiranju nove vlade ostaje i pored toga što su socijalisti s narodnjacima i radikalima formirali vlast u Beogradu. Tu još ništa nije gotovo, još se razgovara, rekao je Mićunović, a tu izjavu na izvestan način potvrdio je i v.d gradonačelnika Zoran Alimpić koji je kao razlog zakazivanje konstitutivne sednice novog beogradskog Parlamenta za 15. jul naveo pregovaranje i dogovoranje oko konsttuisanja novog republičkog parlamenta i vlade u koje će verovatno biti uključeni i razgovori o formiranju vlasti u Beogradu.

A američki ambasador u Beogradu Kameron Manter optimista je da će srpski lideri razumeti da građani žele proevropsku vladu i upozorio da bi formiranje radikalske vlade Šešelj-Koštunica vratilo Srbiju unazad. Mi smo ovde zbog srpskog naroda, ne idemo nikuda i nastavljamo svoje programe pomoći bez obzira na to ko će biti u narednoj vladi, rekao je ambasador Manter i objasnio da postoje tri glavna načina na koje će SAD pomoći srpskim reformatorima da ostvare evropsku budućnost – prvi je podrška institucijama, drugi je vojna pomoć koja će staviti Srbiju na mapu sveta i treći je pomoć kroz biznis.

XS
SM
MD
LG