Linkovi

Bivši sekretar za štampu Bele kuće Skot Meklelan brani svoje memoare


Bivši sekretar za štampu Bele kuće Skot Meklelan branio je danas svoju kontroverznu knjigu u kojoj optužuje Bušovu administraciju da je obmanula američki narod u periodu uoči invazije na Irak pod vodjstvom SAD, 2003. godine.

Visoki zvaničnici Bele kuče često pištu knjige pošto napuste administraciju, ali retko izazivaju toliku kontroverzu i bujicu optužbi i kontra-optužbi kao što je to učinio Skot Meklelan svojom knjigom pod naslovom “Šta se desilo – unutar Bele kuće i kulture obmane u Vašingtonu.”

Meklelan, koiji je bio sekretar za štampu Bele kuće od 2003. do 2006. godine, tvrdi da je predsednik Buš vodio političku propagandnu kampanju da bi ubedio zemlju u svoje razloge za invaziju na Irak, dodajući da rat nije bio potreban i da predstavlja ozbiljnu grešku. U nastupu u programu mreže NBC, Meklelan je rekao da je administracija bila prožeta, kako se izrazio “kulturom permanentne kampanje” u cilju oblikovanja javnog mnjenja, a ne poštenog dijaloga sa američkim narodom.

“Sve se svodilo na to da se pokuša oblikovati priču i manipulisati njome u sopstvenu korist. To je ono što je Vašington postao danas i to je način na koji se igra ta igra. To je borba za vlast i uticaj, umesto dvostranačke debate i kompromisa. Bili smo obuzeti time da prodamo rat u Iraku američkom narodu.”

Meklelan u svojoj knjizi opisuje predsednika Buša kao lidera koji donosi odluke na osnovu svog instinkta, a ne na osnovu proverenih obaveštajnih podataka ili kritičke analize. On takodje navodi da je potpredsednik Dik Čejni imao uticaj bez presedana na spoljnu kao i na unutrašnju politiku zemlje. Meklelan je takodje optužio nekoliko zvaničnika Bele kuće da su mu dali pogrešne informacije o ulozi administracije o visoko publikovanom slučaju odavanja identiteta tajnog agenta Centralne obaveštajne agencije Valeri Plejm, 2003. godine. Reakcije bivših Meklelanovih kolega bile su brze i oštre. Aktuelni sekretar za štampu Dejna Perino opisala je Meklelana kao “nezadovoljnog” bivšeg službenika administracije. Evo šta je izjavio bivši savetnik predsednika Buša Den Bartlet, takodje u programu mreže NBC.

“Smatram da je ono što Skot iznosi u svojoj knjizi suštinski pogrešno. Mislim da su njegove tvrdnje da je postojao pokušaj da se prikrije istina, da je propaganda korišćena da bi se rat prodao američkom narodu - potpuno netačne. Ja lično ne bih učestvovao u procesu čiji cilj bi bio da se obmane američki narod. Mislim da je to ono što pogadja mnoge bivše Meklelanove kolege.”

Meklelan je izjavio da cilj knjige nije da nanese štetu reputaciji drugih zvaničnika koji su služili u Beloj kući već da naglasi potrebu za promenom u načinu na koji Vašington funkcioniše.

XS
SM
MD
LG