Linkovi

Roćen: Integracije u NATO i EU strateški spoljnopolitički ciljevi Crne Gore


Crna Gore je učinila pravi izbor kada je kao svoj strateški prioritet označila članstvo u NATO, kazao je danas crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen. On je to rekao ne dvodnevnom skupu članica NATO i Partnerstva za mir koji je u Miločeru organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore.

Roćen je podsjetio da su integracije u NATO i Evropsku uniju strateški spoljnopolitički ciljevi Crne Gore.

“To smo odlučili vođeni odgovornošću za sopstvenu i regionalnu bezbjednost, i spremnošću da damo doprinos i na globalnom planu”, rekao je Roćen na otvaranju sastanka Savjetodavne grupe Evro-atlantskog partnerskog vijeća.

“Naš posao u ostvarenju ključnih strateških ciljeva je olakšan činjenicom da je integracija u NATO usko povezana sa integracijom u EU i da se radi o dva paralelna i kompatibilna procesa, utemeljena na istim vrijednostima”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu i uspješna evropska priča na Balkanu. Roćen je ocijenio da se Crna Gora potvrdila i kao kredibilan partner u svim regionalnim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim organizacijama i inicijativama.

Roćen je kazao da je Crna Gora je postigla zavidan napredak u procesu evropskih integracija i da će je ono što radi preporučiti da u bliskoj budućnosti aplicira za članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, odluka Samita NATO u Bukureštu da se Podgorica pozove na početak Intenziviranog dijaloga, prava je potvrda reformi i napretka koji je Crna Gora ostvarila u evroatlantskim integracijama.

Teme sastanka su - Jugoistočna Evropa – stabilizacija kroz integraciju, regionalna saradnja i politika EAPC-a prema Jugoistočnoj Evropi, NATO i partneri nakon samita u Bukureštu.

XS
SM
MD
LG