Linkovi

SRS, SPS-PUPS-JS i DSS biće vlast u Beogradu naredne četiri godine


Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija, Partije penzionera i Demokratske stranke Srbije biće vlast u Beogradu naredne četiri godine.

Koalicioni sporazum o učešću u vlasti potpisali su predsednici gradskih odbora tih stranaka i po njemu će funkcioner radikala Aleksandar Vučić biti kandidat za gradonačelnika te koalicije. Vučić je novinarima rekao da će u četvrtak obavestiti predsednika Skupštine grada da novoformirana koalicija ima većinu odbornika.

Učešće socijalista u vladajućoj koaliciji u Beogradu ponovo je aktuelizovalo mogućnost formiranja koalicione vlade koju bi činile partije proevropske orijentacije okupljene oko Demokratske stranke i Socijalistička partija. Tim povodom član Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da je ta partija spremna da ne uđe u vladu sa socijalistima i da samo podržava manjinsku vladu sve dok je na snazi sporazum socijalista o formiranju vlasti u Beogradu sa radikalima i narodnjacima.

A predsednik republike i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da Srbiji treba socijalno odgovorna vlada i dodao da kao svoje partnere u takvoj vladi vidi Mađarsku koaliciju, Socijalističku partiju, Partiju penzionera, Jedinstvenu Srbiju i Bošnjačku listu za evropsku Srbiju :

«Nema nikakve dileme da je Socijalistička partija prirodni partner za nacionalno pomirenje i uspostavljanje socijalnog dogovora jer je ta stranka devedesetih godina bila autentični predstavnik zemlje, rekao je Tadić i ocenio da je posle 5. oktobra 2000. godine autentični predstavnik zemlje Demokratska stranka.»

A poželjni koalicioni partner Demokratske stranke, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da se u pregovorima o formiranju Vlade koriste razne, kako je rekao, DB-ovske metode pritisaka na njega i dodao da Srbiji nema budućnosti bez Evrope.

XS
SM
MD
LG