Linkovi

Siromašno stanovništvo u ratnim zonama najteže pogođeno skokom cena hrane


Prema saopštenju Međunarodnog Crvenog krsta, milioni ljudi u zaraćenim regionima još više trpe zbog naglog porasta cena hrane. Međunarodni Crveni krst planira ove godine da skupi dodatna sredstva da bi mogao da spreči da najsiromašniji u svetu gladuju jer ne mogu da kupe hranu.

Međunarodni Crveni krst planira da prikupi dodatnih sto miliona dolara, čime bi ukupni fond ove organizacije u 2008. dostigao milijardu i po dolara. Time bi, navode predstavnici Crvenog krsta, mogla da budu obezbeđena povećana sredstva za nabavku hrane i drugih humanitarnih sredstava za stanovništvo u ratnim područjima koje je najteže pogođeno poskupljenjem hrane. Predsednik Crvenog krsta Jakob Kelenberger kaže da milioni ljudi, koji se već bore sa posledicama rata i civilnim konfliktima, ne mogu da savladaju teškoće izazvane skokom cena hrane. To se posebno odnosi na zemlje kao što su Čad, Somalija, Jemen, Avganistan i Haiti.

Kelebenger navodi da će ove godine Somalija, biti treća po veličini operacija Crvenog krsta, odmah iza Sudana i Iraka. Situaciju u Somaliji, kako je rekao, otežava nekoliko faktora.

«Imaju rat, zatim sušu, vrednost lokalne valute je prepolovljena, a povrh toga hrana je naglo poskupela.»

U prošloj godini 940 miliona dolara ili oko 45 odsto sredstava Crvenog krsta bilo je odvojeno za humanitarne operacije u Africi, a 21 odsto za Bliski Istok. Slično Darfuru pro[le godine, ratno poprište u Somaliji dobiće najviše pomoći od Međunarodnog Crvenog krsta i ove godine.

Crveni krst finansira humanitarne akcije u 80 zemalja i teritorija širom sveta. Prošle godine to je uključivalo dostavu pijaće vode, sanitarije i podizanje skloništa za preko 14 miliona ljudi. U istom periodu u zdravstvenim objektima Crvenog krsta lečeno je gotovo tri miliona ljudi, dok su delegacije ove humanitarne organizacije posetile preko pola miliona zatvorenika u 77 različitih zemalja.

XS
SM
MD
LG