Linkovi

Šarif: Vladajuća koalicija se dogovorila da ukloni s vlasti predsednika Mušarafa


Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif je izjavio da se vladajuća koalicija dogovorila da ukloni s vlasti predsednika Perveza Mušarafa. U govoru povodom desete godišnjice prvog pakistanskog nuklearnog testa, Šarif je rekao da se udovac ubijene liderke opozicije Benazir Buto, Asif Ali Zardari, na jučerašnjim razgovorima saglasio sa zbacivanjem Mušarafa.

Zardarijeva Pakistanska narodna partija predvodi koalicionu vladu, koja je došla na vlast pre dva meseca. Šarif je na čelu druge najveće partije u koaliciji. U današnjem govoru, on je naglasio da nema razloga da Mušaraf uživa u – kako se izrazio – bezbednoj odstupnici i zatražio da predsednik bude kažnjen kao izdajnik.

Demokratski senator Ras Fejngold, na današnjoj konferenciji za novinare u Islamabadu, upozorio je novu Pakistansku vladu da ne pregovara sa ekstremistima. Fejngold je podstakao mirovne razgovore sa plemenskim starešinama, ali je naglasio da se Sjedinjene Države protive sporazumima sa ekstremistima i teroristima, među kojima su i pripadnici Talibana i Al Kaide.

Podsetimo da su pakistanski zvaničnici početkom meseca sklopili mirovni sporazum sa ekstremistima u Dolini Svat, na severozapadu zemlje. Nova koaliciona vlada vodi razgovore i u Južnom Vaziristanu, pokušavajući da sklopi mir sa vođom Talibana, Bejtulahom Mehsudom. Uprkos tim razgovorima, Mehsud govori da će njegovi ratnici nastaviti da se bore protiv američkih trupa u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG