Linkovi

Rekordne cene sirove nafte pogodile i automobilsku industriju


Rekordne cene sirove nafte na svetskim tržištima su u Sjedinjenim Državama izazvale veliki skok cena goriva, koje su uoči proteklog vikenda dostigle rekord šesnaesti put uzastopno. Maloprodajne cene goriva porasle su za gotovo 10 odsto u odnosu na prošli mesec i više od 20 odsto tokom godine.

Prosečne cene goriva u Sjedinjenim Državama su uoči početka proteklog, prazničnog vikenda - kada tradicionalno počinje letna sezona putovanja - dostigle rekord od gotovo 3 dolara i 90 centi za galon. To je bio razlog da veliki broj Amerikanaca ove godine odluči da promeni planove za odmor.

Da sve skuplje gorivo polako menja navike Amerikanaca, pokazuje i najnovije istraživanje Delojta i Tuša, prema kojem je 12 odsto građana ove godine odustalo od putovanja tokom proteklog vikenda, dok je 11 odsto odlučilo da ostane bliže kući.

“Obično idemo u mesto udaljeno oko tri sata od naše kuće. Ove godine to međutim ne možemo da priuštimo."

Rekordne cene sirove nafte na svetskim tržištima, osim vozača, očekivano su pogodile i automobilsku industriju. Kompanija Ford, već je objavila da će smanjiti prozivodnju i da više ne očekuje da će naredne godine biti profitabilna. U pokušaju da privuku sve kolebljivije kupce, zastupnici velikih automobilskih kompanija nude specijalne pakete, kojima se garantuje ista cena goriva u naredne tri godine

“Ljudima su za posao i dalje potrebni kamioni, porodice i dalje žele da voze veća kola, tako da je ovo jedan od načina da im u tome pomognemo.”

U međuvremenu, pojedini ekonomisti veruju da bi barel nafte tokom leta mogao dostići cenu od 200 dolara.

“Čini se da zemlje članice OPEK-a nemaju mnogo zaliha koje bi mogle izneti na tržište i to jedan od uzroka visokih cena.”

Redovi na američkim pumpama ovih dana se mogu videti samo ako se dele besplatne pripejd kartice za gorivo, ili se taj dragoceni energent u pojedinim državama kratkoročno prodaje za dolar i 85 centi za galon, što je pre samo nekoliko godina bila uobičajena pojava.

XS
SM
MD
LG