Linkovi

Ministri EU iskazali zadovoljstvo načinom provodjenja izbora u Srbiji


Evropska unija, tačnije njeni ministri spoljih poslova su danas iskazali zadovoljstvo načinom provodjenja izbora u Srbiji, kao i njihovim rezultatima. U svetlu želje većine glasača za nastavkom evropskih integracija, ministri sa današnjeg skupa u Briselu iskazuju nadu da će nova vlada u Beogradu imati evropsku agendu, što će uskoro dovesti i do kanddatskog statusa.

U isto vreme, evropski zvaničnici, susrećući se sa šefom srpske diplomatije, Vukom Jeremićem poručuju kako nemaju ništa protiv da novu vladu čini koalicija bloka "za evropsku Srbiju" i socijalista.

Današnje, redovno okupljanje evropskih šefova diplomatije u Briselu je bilo prilika da se Savet ministara osvrne na nedavne izbore u Srbiji- sasvim je jasno zadovoljstvo Evropljana činjenicom da je većina glasača opredeljena nastavku procesa evropskih integracija i tim povodom se podseća da su pre mesec dana, potpisujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ministri poručili kako će Srbija, kada ispuni neophodne uslove, brzo napredovati prema kandidatskom statusu. Za takvo nesto joj je, uvereni su u Briselu, potrebna čvrsta vlada, koja ima ozbiljnu evropsku agendu.

Tokom dana se i ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić sastao sa ministrom spoljnih poslova Slovenije i predsedavajućim Saveta, Dimitrijem Rupelom i visokim predstavnikom EU, Solanom, a medju porukama podrške i nade da će se proces formiranja vlasti u Srbiji uskoro uspešno završiti, je i evropski stav o vladi koju bi činila koalicija bloka " za evropsku Srbiju" i SPS.


Evropljani nisu skrivali želju da nastave sa integracijom Srbije u evropske structure. Sada se u Briselu čeka na dobre vesti iz Beograda, kako bi se nastavilo sa poslom procesom približavanja Srbije evropskoj matici.

XS
SM
MD
LG