Linkovi

Predsednik Buš će zvanični govor održati na Dan sećanja u Arlingtonu


Amerikanci danas obeležavaju Dan sećanja – vreme rezervisano za odavanje počasti sunarodnicima poginulim u ratovima. Novinar Glasa Amerike, Pola Vulfson, podseća da je u Vašingtonu to takođe vreme za «grmljavinu» motociklističkih motora, kojom grupa veterana podseća ne samo na mrtve, nego i na nestale u akciji.

Oni to nazivaju «Kotrljajućom grmljavinom» - to je buka koja nastaje kada hiljade motocikala sa jakim motorima ispune vašingtonske ulice za još jedan godišnji trenutak sećanja. Vozači su vojni veterani, mnogi iz Vijetnamskog rata, kojima se pridružuju članovi porodice i prijatelji. Oni se okupljaju u Vašingtonu svake godine na Dan sećanja, da bi odali poštu svojim palim saborcima i skrenuli pažnju na sve koji se i dalje vode kao nestali u akciji. Vođe manifestacije «Kotrljajuća grmljavina» su ovogodišnju akciju započele u Beloj kući, gde ih zvanično primio predsednik Buš.

«Mnogo ste učinili za našu zemlju. Vojnici vaš cene. Veterani vas cene. A ceni vas i vaš predsednik.»

Predsednik Buš će zvanični govor održati na Dan sećanja na Nacionalnom groblju u Arlingtonu pored Vašingtona, na drugoj obali reke Potomak. Manje manifestacije se očekuju u gradovima i varošima širom zemlje na Dan sećanja – praznik koji mnogi smatraju početkom letnje sezone u Sjedinjenim Državama. Američki vojni lideri kažu da se nadaju da stvarno značenje Dana sećanja ove godine neće biti zaboravljeno. General-potpukovnik Mark Hertling, komandant višenacionalnih snaga na severu Iraka, kaže da su Amerikanci, u periodu u kojem naslovima dominiraju političke i ekonomske teme, u opasnosti da zaborave muškarce i žene koji u ovom trenutku služe daleko od svojih kuća.

«Nadam se da će svako izdvojiti samo nekoliko minuta da se i na ovaj Dan sećanja zahvali vojniku – ili, još važnije, zahvali porodici tog vojnika, jer ona toliko mnogo žrtvuje.»

General Hertling je to rekao kao gost programa CNN-a.

XS
SM
MD
LG