Linkovi

Sportski muzej u blizini mesta na kojem su izvršeni teroristički napadi 2001. godine


Amerika ima preko hiljadu umetničkih muzeja, 35 muzeja avijacije i čak jedan koji je posvećen rokenrol muzici. Sada jedan novi muzej na Menhetnu otvara vrata za posetioce. Smešten je na lokaciji nedaleko od mesta gde su se nekad uzdizale kule Svetskog trgovinskog centra i trebalo bi pomogne revitalizuju kvartova koji su ekonomski ugroženi nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine .

Donji deo Menhetna je, nakon terorističkih napada, bio ekonomski teško pogodjen. Sada kad je otvorena ova nova atrakcija, funkcioneri u Njujorku se nadaju da će posetioci doći. Gradonačelnik Majkl Blumberg je otvorio je «Muzej američkog sporta» - prvi u kojem su izloženi eksponati u vezi sa svim sportovima u Americi. Sport, kaže Blumberg, ne samo da zabavlja već i inspiriše:

«Pre deset godina, donji deo Menhetna primarno je bio svetska prestonica biznisa i trgovine. U danima nakon napada 11. septembra, neki su sumnjali da se taj primat može očuvati. Mislim da smo svim tim skepticima pokazali da nisu bili u pravu.»

Oko 40 poznatih američkih sportista okupilo se početkom meseca na otvaranju ovog zdanja u kome su izložene memorabilije, eksponati i multimedijski paneli kako bi posetioci razumeli kompletno iskustvo «sportskih fanova». Bivša teniska šampionka, Bili Džin King je 1973.godine postala prva žena koja je pobedila muškarca u meču koji je nazvan «borba polova». Ona je posebno zadovoljna što u muzeju postoji i «hol slavnih», posvećen sportistkinjama.

«Sada prvi put u istoriji sveta, žene imaju jedno ovako mesto».

U okviru druge postavke su sportisti koji su probili rasne barijere u sportu. Profesionalni sportovi postali su preduzeća koja operišu sa milijardama dolara i mnogi sportisti zaradjuju milione dolara godišnje. Medjutim, bivši šampion u sprintu i skoku u dalj, Karl Luis, kaže da će muzej pomoći deci da nešto nauče o periodu pre nego je sport postao unosan.

«Nedostaje nam to što kao društvo nismo više fokusirani na decu, njihovo fizičko obrazovanje i aktivnost.»

Interaktivne izložbe – poput one o sportskim trivijalnostima – privlači i zaljubljenike u sport, ali i one koji nisu tako zagriženi za sport, pa čak i ovu gospođu ženu koja inače nije ljubitelj muzeja.

«Obično nisam zainteresovana za muzeje,», kaže ona jer nisam tip koji voli muzejsku umetnost. Ali ovo je fantastično.» Svaki izložbeni prostor je bolji od prethodnog.»

Izgradnja Muzeja američkog sporta koštala je 100 miliona dolara. Njegov cilj je da on privuče milion posetilaca u prvoj godini u kvartove koji se još oporavljaju od terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG