Linkovi

EU će da razmotri tok koalicionih pregovora o formiranju vlade u Beogradu


U ponedjeljak će evropski ministri da razmotre tok koalicionih pregovora o formiranju vlade u Beogradu i da podsete kako će pro-evropske snage , koje su na nedavnim izborima dobile najviše glasova birača, biti te koje će zemlju uvesti u članstvo EU.

Redovno okupljanje evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu , kada je Balkan u pitanju, ima samo jednu tačku dnevnog reda- Srbiju. Razmotriće se tako tok procesa stvaranja koalicije koja će voditi zemlju nakon izbora, te sudeći prema nacrtu ministarskih zaključaka, iskazati nadu da će, nakon koalicionih pregovora, Srbija dobiti vladu koja će imati jasan pro-evropski program, i koja će biti u potpunosti posvećena realizaciji potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropljani žele, pre svega, čvrstu i homogenu vladu koja će biti pouzdan partner u provodjenju reformi i približavanja evropskim institucijama. Evropski stav oslikavaju i nedavne reči visokog predstavnika EU, Havijera Solane, koji, upitan da li bi Brisel saradjivao i sa vladom u kojoj bi se našli i socijalisti, odgovorio:

"Ono što možemo reći u ovom trenutku je da oni sada moraju da rade na formiranju koalicije, za koju bi smo želeli da bude stabilna, zato što je bolje da imamo stabilnu vladu kako bi se , što je pre moguće, realizovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Govorimo o vladi koja će, naravno, da odgovori na zahteve ne samo EU, već i cele medjunarodne zajednice i ispuni obaveze kakve Srbija ima prema medjunarodnoj zajednici".

U tom će se svetlu u ponedjeljak pozdraviti rezultati izbora u Srbiji koji su pokazali da većina stanovnika zemlje žele približavanje evropskoj matici- u tome će im zvanični Brisel svesrdno pomoći, podseća se, kako bi Srbija što brže prošsla sve zahteve potpisanog Sporazuma i našla se pred statusom kandidata za punopravno članstvo.

XS
SM
MD
LG