Linkovi

Burmanski lideri pristali da dozvole da u zemlju uđu sva strana pomoć i humanitarni radnici


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, izjavio je da su burmanski lideri pristali da dozvole da u zemlju uđu sva strana pomoć i humanitarni radnici. Ban je izjavio da mu je general Tan Šve saopštio tu odluku na današnjem sastanku u zvaničnoj udaljenoj prestonici Najpidavu.

Generalni sekretar kaže da veruje da će Burma održati obećanje, jer je ono dato pred većim brojem generala. Burmanska vojna vlada većini inostranih humanitarnih radnika do sada nije htela da dozvoli da preduzmu veće akcije u zemlji. Sjedinjene Države, Britanija i Francuska su rasporedile svoje brodove u blizinu burmanske obale i ponudile da hitno dopreme humanitarnu pomoć na najteže pogođena područja, ali burmanska vlada nije htela da im dozvoli ulazak u zemlju.

Američki zvaničnici su pozdravili očiglednu promenu burmanske politike u pogledu međunarodne pomoći, ali su dodali da će potpuno poverovati kada je vide. Takođe su saopštili da će ubrzati ulazak američkih humanitarnih ekipa posle višenedeljnog čekanja. Burmanski zvaničnici su saopštili da se procenjuje da je u ciklonu koji je 3. maja pogodio deltu reke Iravadi poginulo 78 hiljada ljudi i da se 56 hiljada i dalje vodi kao nestalo.

XS
SM
MD
LG