Linkovi

Republikanci: Obama nije dovoljno oštar kada su u pitanju američki protivnici


U centru pažnje izborne kampanje ove nedjelje, bila je rasprava o tome da li bi novi predsjednik trebalo da razgovara sa liderima zemalja koje su u zavadi sa Sjedinjenim Državama. Republikanci, koje predvodi predsjednički kandidat Džon Mekejn, kritikuju demokratskog kandidata Baraka Obamu da nije dovoljno oštar kada su u pitanju američki protivnici. Senator iz Ilinoisa međutim tvrdi suprotno.

U međuvremenu, Obamin rival, senatorka Hilari Klinton, nastavlja borbu za nominaciju, iako su šanse da je osvoji sve manje. Senator Barak Obama već se usredsredio na izbore u novembru, iako predsjednički kandidat Demokratske stranke još nije poznat. Zbog toga je postao sve češća meta napada republikanskog kandidata Džona Mekejna, koji ga kritikuje zbog stava, da bi, ukoliko bude izabran za predsjednika, razgovarao sa američkim protivnicima.

«Razgovorom dajete legitimitet pojedincima koji podržavaju i sprovode terorističke akcije.»

Mekejnovi napadi uslijedili su nakon spornog govora predsjednika Buša u izraelskom parlamentu 15. maja.

«Pojedinci vjeruju da bi trebalo da pregovaramo sa teroristima i radikalima. Te besmislene zablude čuli smo ranije.»

Senator Obama je oštro kritkovao Bušove i Mekejnove primjedbe.

«Džon Mekejn je ponovio Bušovo mišljenje da sam spreman da pregovaram sa teroristima. Ja to nikada nisam rekao.»

Senator iz Ilinoisa je takođe naveo ključne situacije u kojima je direktan razgovor dao rezultate.

«Kada je svijet bio na ivici nuklearne katastrofe, predsjednik Kenedi je razgovarao sa sovjetskim liderom Nikitom Hruščovom i uspio da ukloni rakete iz Kube. Zašto ne bismo imali dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da razgovaramo sa našim neprijateljima.»

«Takva izjava pokazuje neiskustvo i nesmotreno prosuđivanje senatora Obame.»

Senator iz Ilinoisa je međutim pokušao da debatu, umjesto na spoljnopolitička pitanja, usmjeri na posustalu američku ekonomiju.

«Imamo mnogo problema na domaćem tlu. Ne moram to da vam govorim zato što se svakodnevno suočavate sa njima.»

Senatorka Hilari Klinton je u međuvremenu u Floridi nastavila borbu za nominaciju. Bivša prva dama Sjedinjenih Država uporedila je rezultat primarnih izbora u toj državi, koji su partijski zvaničnici odbili da uračunaju, sa spornim glasanjem na predsjedničkim izborima 2000.

«Saznali ste na težak način šta se događa kada se vaši glasovi ne računaju i kada kandidat sa manje glasova bude proglašen pobjednikom.»

Obama je međutim trku za nominaciju gotovo proglasio završenom. Preostali primarni izbori biće održani u Portoriku 1. juna i Montani i Južnoj Dakoti trećeg.

XS
SM
MD
LG