Linkovi

Obama sve bliži osvajanju nominacije, Klintonova ne odustaje od trke


Senator Barak Obama, nakon sinoćnje pobede na primarnim izborima u Oregonu, još više se približio osvajanju predsedničke nominacije Demokratske stranke. Senatorka Hilari Klinton, koja je ubedljivo pobedila u Kentakiju, saopštila je međutim da će ostati u izbornoj trci sve do poslednjih stranačkih izbora u Montani i Južnoj Dakoti, 3.juna.

Sinoćnja pobeda u Oregonu, za senatora Baraka Obamu i njegove pristalice, bila je povod za još veće slavlje.

«Vratili smo se u Ajovu sa većinom delegata koje je izabrao američki narod i predsjednička nominacija demokratske stranke nam je na dohvat ruke.»

Obama je izbornu noć proveo u Ajovi, gde je osvojio prvu pobedu u trci za demokratsku nominaciju i sada mu je potrebno manje od 100 delegata kako bi je osigurao. Njegov rival, senatorka Hilari Klinton je pak ubedljivo pobedila na primarnim izborima u Kentakiju. Klintonova je prema izlaznim anketama porazila Obamu među biračima svih starosnih dobi, različitih prihoda i nivoa obrazovanja. Bivša prva dama je pristalicama u Luivilu, u Kentakiju, kazala da njena ubedljiva pobeda predstavlja znak velikog poverenja birača u toj državi.

«Niste odustajali od mene zato što ste znali da ja nikad ne bih odustala od vas.»

Klintonova međutim i dalje zaostaje po broju delegata, potrebnih za osvajanje nominacije, kao i superdelegata, visokih partijskih zvaničnika kojima je dozvoljeno da na partijskoj konvenciji glasaju za bilo kog kandidata.

Uprkos rešenosti da ostane u izbornoj trci, senatorka Klinton zauzela je pomirljiviji stav prema svom rivalu.

«Pozdravljam senatora Obamu i njegove pristalice. Dok nastavljamo da vodimo tesnu izbornu trku za nominaciju, istovremeno delimo zajednički stav kada je u pitanju jedinstvo partije, potrebno za pobedu demokratskog kandidata na jesen.»

Predsednički kandidat Republikanske stranke Džon Mekejn, u međuvremenu je nastavio da kritikuje Obamine stavove u vezi sa nizom spoljnopolitičkih pitanja, uključujući Iran i Kubu.

XS
SM
MD
LG